Паркові зони, підтримка бізнесу та індустріальні парки - досвід США!

15.02.2013   10:29

 

Олександ Гарбовський та Юрій Мірзабекян, депутати Новоград-Волинської міської ради діляться досвідом після поїздки до США, що відбулася 30 cічня-9 лютого 2013 року в рамках програми «Відкритий Світ». Проект ПРООН «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку» номінував їх до участі в цьому навчальному візиті.

 

Олександр Гарбовський поділився своїми враженнями.

 

«Ми побачили, що в Америці шанобливо ставляться до паркових зон і музеїв, їх бажають зберегти для майбутніх поколінь.

 

В міських радах, які ми відвідували, набагато менша, ніж в Україні чисельність депутатського корпусу, інколи в 10 разів. Було б добре і в Україні зменшити кількість депутатів. Чисельність апарату виконкомів міськрад така ж, як в Україні. Міський голова обирається населенням. Міський голова і депутати підписують контракт з сіті-менеджером, який професійно вирішує питання життєзабезпечення міста, є гарним господарником і не займається політикою. Сіті-менеджер несе відповідальність за свою роботу перед міським головою і депутатами.

Екскурсія по національно-історичній будівлі Ролі, що раніше слугувала для міста ратушею. Побудована у 1833 році,тут розміщувалася законодавча палата до 1963 року. Зараз будівля слугує історичною пам’яткою для громади. Зала палати представників.

Основою американської демократії є активна участь громадян у процесах, що відбуваються в місті. Учасники візиту довідались про систему муніципального управління в США, відносини місцевих рад з виборцями, відповідальність перед місцевими виборцями, а також механізми взаємодії державних і муніципальних органів влади. 

 

В Америці бізнес активно підтримує різні напрямки роботи громадських організацій. Потужні громадські організації мають представництва в маленьких містечках, що дозволяє їм мати досвід, ресурси та можливості.

 

Міста мають значну фінансову автономію, адже всі податки що надходять від населення і бізнесу залишаються в місті.  

 

Учасники відзначили ставлення міських ради до бізнесу, 80% роботи міських рад спрямовано на сприяння бізнесу. Міськради проводять реєстрацію підприємств, надають допомогу, консультації, розповідають про можливості отримати кредит під 4% (навіть під заставу майбутніх прибутків).  Також, міські ради мають  базу даних всіх інвестиційних компаній  і допомагають зацікавленим особам знайти  інвесторів. Таким чином, міські ради заохочують створення нових робочих місць і підприємств.

 

Також, міські ради допомагають оформлювати договори.  Наприклад, контракти між фізичними особами щодо надання інформаційних або інших послуг. Окрім підписів двох сторін для набуття чинності контракту потрібен підпис представника міської ради. Звісно, перед підписом, міська рада перевіряє кредитну історію обох сторін. До речі, робить все це безкоштовно! Міські ради візують тисячі таких контрактів щомісяця.

 

Учасники довідались про досвід створення успішного індустріального парку Research Triangle Park в Північній Кароліні, історія якого почалася в 1950-х роках, коли керівники держави занепокоїлось економічним майбутнім штату. Місцеві підприємці та влада  об’єднали зусилля, обрали землі, під’єднали комунікації і першу ділянку запропонували компанії IBM  безкоштовно. Сьогодні  в офісі IBM працює більше 50 тис. працівників, а на території індустріального парку розміщено 250 великих підприємств, Північна Кароліна посідає третє місце в США за приростом населення.

Приймаючою організацією для нашої групи була  Міжнародна організація «Сила дружби»  – одна із провідних міжнародних недержавних організацій. Її місія – сприяти створенню середовища, в якому люди формують  дружні стосунки один з одним, не дивлячись на безліч бар’єрів, що їх роз’єднують. «Сила дружби» організовує програми обмінів, частиною яких є проживання в приймаючих сім’ях, що допомагає людям з різних країн краще ознайомитися з культурою іншої країни.  Організація популяризує принципи дружби та взаєморозуміння на міжнародному рівні. Учасники культурних обмінів отримують можливість зробити свій внесок у формування миру та дружби між країнами.

Програма „Відкритий Світ” була заснована Конгресом США в 1999 році з ініціативи двох видатних учених і суспільно-політичних діячів Росії та США: академіка Дмитра Сергійовича Лихачова та директора Бібліотеки Конгресу США др-а Джеймса Біллінгтона. В 2003 році програма була поширена на Україну. Головна мета програми «Відкритий Світ» - зміцнення взаєморозуміння та співробітництва між Україною та Сполученими Штатами шляхом надання можливості українським лідерам у різних галузях діяльності зустрітися зі своїми американськими колегами й обмінятися досвідом та ідеями з найбільш важливих для обох сторін питань.»

 

Більше фотографій можна переглянути на сторінці Facebook

 

Інформацію зібрала Галина Смірнова, спеціаліст ПРООН/МПВСР з моніторингу та зв'язків. 

 


php shell download Hacklink Hack forumu

Muğla araç kiralama Entrümpelung firma Hack forum
#yasli AC Rechargekamagra jelkamagra jelkamagra jel türkiyekamagra jel
Muğla araç kiralama Entrümpelung firma Hack forum
#yasli AC Rechargekamagra jelkamagra jelkamagra jel türkiyekamagra jel