Від ініціатив – до перемог!

26.09.2012   14:27

Україна – країна в якій гостро стоїть проблема житлово-комунального господарства. Але з  активізацією ОСББ ситуація починає нормалізувуватись. Створювати  ОСББ почали жителі багатьох міст та селищ України. Євпаторія – одне з південних міст країни, яке давно прямує в цьому напрямку і є активним партнером проекту ПРООН «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку».

 

ОСББ «Будівельник» успішно виконало проект по заміні труб системи опалення в будинках № 59 та 88 по вулиці Некрасова м. Євпаторія. Чим цей проект є цікавим? Особливість полягає в тому, що проект розрахований на два дев’ятиповерхові будинки, де проживає багато сімей.

 

Будинки було збудовано ще в 1985 році і до 2008 році вони обслуговувалися місцевим ЖЕКом. В будинках не проводилися ремонтні роботи з самого будівництва. Термін експлуатації труб системи опалення в підвалі давно минув, через що жителі будинків мали серйозні проблеми та незручності. Підвали будинків були затоплені. Руйнувалися елементи конструкції будинку і фундаменту, під'їздів і квартир на першому поверсі, поширювався неприємний сморід і комарі, а в квартирах часто були відсутні водопостачання та опалення. Мешканці будинків не могли користуватися ванною/душем, мити посуд і прати. У холодну пору року температура в квартирах була набагато нижчою за необхідну. Це викликало появу плісняви ​​на стінах і руйнування штукатурки. Все це значно погіршувало санітарно-гігієнічні умови в приміщеннях будинків, створювало незручності для жителів і чинило негативний вплив на їх здоров'я. Здається, в таких умовах неможливо було жити!

 

ОСББ «Будівельник» є об’єднанням мешканців будинків і має свій бюджет. Мешканці регулярно роблять внески на спеціальний  рахунок в банку. Якщо ж коштів на ремонтні роботи не вистачає, збирається позачергове зібрання де вносяться корективи щодо фінансових питань. Отже, мешканці будинків мали високий рівень підготовки до участі в проекті ПРООН/МПВСР. Загалом в проекті взяло участь 247 людей (144 – жінки, 103 чоловіків) і витрачено 73116 грн., з них 31713 грн. виділила місцева влада, 25947 грн. - ПРООН/МПВСР з фонду Швейцарської агенції розвитку та співробітництва, 15456 грн. – мешканці будинків. В об’єднанні є особа яка представляє спільноту це – Якубова Лейла Енанівна. Всі питання стосовно роботи ОСББ вирішуються загальними зборами мешканців.

 

Під час робіт у підрядників не виникало жодних проблем і обидва об’єкти були здані вчасно. Мешканці будинків були настільки мотивовані, що навіть допомагали підрядникам, здійснювали прибирання та вивезення будівельних відходів з підвалів.

 

 

Стан труб системи опалення в будинках був не єдиною  проблемою. Мешканці будинків готуються до реалізації проектів по заміні систем електропостачання та труб системи водопостачання.

 

Цікаво, що об’єднання співвласників багатоповерхових будинків міста Євпаторія спрямовують свої сили на створення Асоціації ОСББ. В Асоціації працюватимуть спеціалісти різних сфер: економісти, юристи, бухгалтери та ін., тому що одна людина не може бути компетентною в усіх питаннях. Створення Асоціації ОСББ в місті Євпаторія має бути завершене до кінця 2013 року.

 

Як результат ремонту будинків №59 та 88 мешканці нарешті отримали комфорт та затишок у своїх домівках. Реалізація запропонованого проекту дозволила значно поліпшити санітарно-гігієнічні умови в приміщеннях будинку і навколо. Неприємний запах зник з під’їздів і квартир, приміщення та підвали стали чистими та сухими. Це дозволило значно покращити якість життя  мешканців.

 

Як кажуть, «Amat Victoria curam» - кожна перемога любить підготовку.

 

Назар Бречко, інтерн проекту ПРООН/МПВСР


php shell download Hacklink Hack forumu

Muğla araç kiralama Entrümpelung firma Hack forum
#yasli AC Rechargekamagra jelkamagra jelkamagra jel türkiyekamagra jel
Muğla araç kiralama Entrümpelung firma Hack forum
#yasli AC Rechargekamagra jelkamagra jelkamagra jel türkiyekamagra jel