Йорг Крістен, експерт Швейцарського бюро співробітництва, надає рекомендації щодо покращення врядування на місцевому рівні

26.09.2008   06:59
Протягом 15-24 вересня 2008 р. Йорг Крістен, експерт Швейцарського бюро співробітництва (ШБС) та незалежний консультант Програми розвитку ООН, провів незалежну експертну місію та надав технічну підтримку «Муніципальній програмі врядування та сталого розвитку» (МПВСР), що впроваджується ПРООН. Метою цієї місії було підвищення ефективності заходів Програми для просування врядування за участі громади заради сталого розвитку в містах України. Місію було організовано в контексті підпроекту «Сприяння розвитку умов врядування за участі громад в містах України» та за фінансової підтримки ШБС.
Місія охоплювала оцінку процесу реалізації проекту та його завдань, механізму співпраці з місцевими громадами та органами місцевого самоврядування, взаємодії з міністерствами – партнерами Програми, зокрема, із Міністерством з питань житлово-комунального господарства України та Міністерством регіонального розвитку та будівництва України, а також спроможності муніципальних відділів підтримки громадських ініціатив надавати допомогу громадам в реалізації їхніх ініціатив зі сталого розвитку. очікується, що за результатами місії, п. Крістен надасть пропозиції для розповсюдження висновків проекту, засвоєних уроків та досвіду на загальнонаціональному рівні.
 
Місія розпочалася з поінформування консультанта про поточні заходи Програми та її досягнення в контексті досягнення загальних цілей та завдань. Брифінг було проведено працівниками МПВСР і доповнено баченням керівництва головних донорів Програми – п. Мануеля Еттера, Директора ШБС в Україні, та п. Оксани Реміги, Старшого програмного менеджера ПРООН в Україні.
 
У ході зустрічі в Міністерстві з питань житлово-комунального господарства України, заступниця міністра Ірина Запатріна окреслила напрямки співпраці між МПВСР та міністерством. Заступниця міністра також розповіла присутнім про досвід міжнародної співпраці у виробленні механізму публічно-приватного партнерства через розробку та реалізацію пілотних проектів в житлово-комунальному секторі. Зрештою, Міністерство планує створити Центр компетенції, який займатиметься систематизацією та узагальненням існуючих знань та досвіду, важливих для подальшого реформування житлово-комунального господарства, і стане базою для розробки державних програм та законодавства.
 
Можливості для розповсюдження досвіду Програми також обговорювалися на зустрічі з В’ячеславом Негодою, заступником міністра регіонального розвитку та будівництва України. Він проінформував учасниківв про хід законотворчого процесу для створення сприятливих умов для реформи місцевого самоврядування та процесу регіонального розвитку в Україні. Обговорюючи існуючі досягнення (співпрацю при розробці законопроекту «Про внесення змін та доповнень до Закону України «Про ограни самоорганізації населення»), пан Негода назвав можливі сфери співпраці з МПВСР, які включають систематизацію отриманих уроків, кампанію для широкого розповсюдження висновків Програми, заходи для збільшення потенціалу державних службовців на місцевому рівні та обмін експертами між Програмою та міністерством.
 
Пан Негода запропонував, щоб досвід Програми, описаний в її публічних звітах, був систематизований в одному документі і використовувався в законотворчому процесі. «Дуже важливо систематизувати досвід Програми і розповсюдити його серед органів місцевого самоврядування. Нашим спільним завданням є невтратити цей досвід і дати змогу містам по всій Україні скористатися цими напрацьованими підходами та методиками», - сказав пан Негода.
 
Пан Крістен також зустрівся з Миколою Боровцем, міським головою міста Новоград-Волинський, яке співпрацює з МПВСР вже понад три роки і продемонструвало успіх запровадження підходу Програми до повсякденної діяльності міської ради.

В рамках візиту, п. Крістен відвідав м. Саки (АР Крим) та м. Тульчин (Вінницька область), де ознайомився з ходом впровадження Проекту в співпраці з місцевими громадами.
 
 «Ми повідомили громадськість, що починаючи з цього року ми розподілятимемо кошти місцевого бюджету за принципами Програми та віддаватимемо перевагу проектам громад, які дотримуються підходу Програми. Це означає, що члени громади повинні брати участь в реалізації проекту і мають бути готові зробити фінансовий або трудовий внесок в реалізацію проекту. Такі проекти організацій громад підтримуватимуться з міського бюджету. Найголовніше, що МПВСР допомогла нам зламати консервативний стереотип і пасивність громадян і залучити їх до активної участі у місцевому розвитку», - сказав Микола Боровець.
 
Пан Крістен відзначив, що Новоград-Волинський є визначним прикладом співпраці місцевої влади і громад і його потрібно демонструвати для мотивування інших міст щодо перейняття підходу.
 
В ході підсумкової зустрічі з Йоанною Казаною-Вишньовецькою, Заступницею Постійного Представника ПРООН в Україні, Йорг Крістен сказав, що, на його думку, «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку» є однією з найбільш успішних донорських ініціатив, яка зуміла продемонструвати сталість зусиль для сприяння місцевого розвитку, орієнтованого на громаду, в містах України. Він сказав, що практика створення в структурі міських рад відділів підтримки громадських ініціатив та інвестицій варта того, щоб рекомендувати її для застосування органами місцевого самоврядування по всій Україні, тому що це - єдиний відділ, що безпосередньо сприяє залученню громади до процесу прийняття рішень на місцевому рівні.
 
«Головним завданням ПРООН/МПВСР на даному етапі має бути консолідація засвоєних уроків, узагальнення знань та кращих практик, здобутих в Програмі, зокрема, щодо утримання і обслуговування власності громади в організаціях співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), обслуговуючих кооперативах, громадських організаціях, стратегічне планування місцевого розвитку, управління якістю муніципальних послуг та інше. В цьому контексті, критично важливо поширити заходи Програми щодо передачі знань та встановити взаємовигідну співпрацю з Міністерством з питань житлово-комунального господарства України і Міністерством регіонального розвитку і будівництва України. Також, потрібно спрямувати зусилля на підготовку наступного покоління,  компетентного в питаннях місцевого розвитку та врядування за участі громади для сталого людського розвитку, через розширену співпрацю з Академією муніципального управління та іншими зацікавленими університетами та освітніми установами», - сказав Йорг Крістен.
 
Консультант ознайомився з нещодавніми публікаціями МПВСР, виданими за підтримки ШБС, дослідив заходи МПВСР, спрямовані на широке розповсюдження досвіду за допомогою навчального курсу та аналітичного дослідження з розповсюдження досвіду Програми у загальнонаціональному масштабі. За результатами своєї роботи, пан Крістен надасть рекомендації для покращення реалізації Програми, які принесуть користь містам-партнерам та місцевим громадам.
 
Для отримання більш детальної інформації звертайтесь, будь ласка, до Галини Гуленко, спеціаліста Програми з моніторингу та зовнішніх зв'язків, за те. +38 (044) 501 4203 або електронною поштою: galyna.gulenko@undp.org.ua.

php shell download Hacklink Hack forumu

Muğla araç kiralama Entrümpelung firma Hack forum
#yasli kamagra jelHack Forummaltcasinobenjabethttps://acrecharge.net/