Можливості забезпечення сталого місцевого розвитку в Україні: що має зробити місцева влада, а що організації громад

01.12.2008   09:48
28 листопада 2008 року відбулася науково-практична конференція «Збалансований (сталий) місцевий розвиток: теоретичні та практичні аспекти», на якій було ухвалено рекомендації для органів державної влади та місцевого самоврядування з питань удосконалення управління процесами переходу до збалансованого місцевого розвитку. Конференція була організована Академією муніципального управління спільно з Муніципальною програмою врядування та сталого розвитку ПРООН.
 
ПРООН використовує підхід до місцевого розвитку, орієнтований на громаду, з 1992 р. через програми місцевого розвитку, в т. ч. «Програму розвитку та інтеграції Криму», «Чорнобильську програму відродження та розвитку», «Муніципальну програму врядування та сталого розвитку» та «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». В процесі впровадження цих програм виявилося, що досить мало людей обізнані з підходом сталого місцевого розвитку за участі громади та механізмом громадсько-приватного партнерства для його досягненняю Тому для підготовки теперішніх і майбутніх поколінь людських ресурсів, обізнаних з цими питаннями, в 2006 році було створено Форум вищих навчальних закладів-партнерів, і розроблено курс «Сталий розвиток суспільства» разом із Академією муніципального управління за підтримки Муніципальної програми врядування та сталого розвитку. Викладання цього курсу вперше в Україні започатковано в Академії муніципального управління; готуються до цього в Національному університеті водного господарства та природокористування (м. Рівне) та в Інституті хімічних технологій Східноукраїнського Національного Університету ім. Володимира Даля (м. Рубіжне).
 
Учасники конференції обговорювали потребу ефективної роботи на місцевому рівні для сприяння становленню сталого розвитку. В цьому контексті, Юрій Мальчин, Почесний ректор, перший проректор Академії муніципального управління, доктор економічних наук, сказав: «Споживаючи природні ресурсі і змінюючи довкілля, люди мають думати про себе і про нащадків. Це потребує глибоких наукових досліджень, широкої просвітницької роботи, формування засад нового управління, особливо і перш за все на місцевому рівні».
 
На підтримку цієї думки, Володимир Удовиченко, міський голова м. Славутич Київської області, доктор економічних наук, професор, підкреслив, що запровадження органами місцевого самоврядування програм енергоефективності, енергозберігаючих технологій у комунальній сфері, сучасних технологій, збору та утилізації відходів та сміття є важливими складовими сталого місцевого економічного розвитку. «Для втілення цих пріоритетів розвитку важливим є застосування визначених Радою Європи 12 принципів доброго демократичного врядування, а також впровадження систем управління якістю муніципальних послуг за стандартом ISO 9001-2001», – сказав він.
 
У процесі переходу до більш демократичного врядування та підходу участі громади, органи місцевого самоврядування потребують людських ресурсів, обізнаних із сталим розвитком та концепцією громадсько-приватного партнерства. «Для сприяння процесу підготовки майбутнього покоління компетентних державних службовців на національному рівні, ми маємо запровадити Європейську стратегію сталого розвитку в національну освіту, спеціальні навчальні курси у вищих навчальних закладах та закладах післядипломної освіти, розробити та запровадити систему тренінгів з питань сталого розвитку для підвищення кваліфікації державних та місцевих державних службовців та депутатів місцевих рад», – сказавАнатолій Садовенко, Вчений секретар Академії муніципального управління.
 
У той же час, існує практичний досвід та кращі практики застосування підходу місцевого розвитку за участі громади в Україні, які підтверджують його життєздатність в містах та селах. Як було зазначено Джейсінгхом Сахом, міжнародним менеджером спільного проекту ЄС та Програми розвитку ООН "Місцевий розвиток орієнтований на громаду": «Підхід ПРООН до місцевого розвитку, спрямованого на громаду, реалізується на всій території України – в 25 областях, у понад 200 районах, 1200 селах/містах, більш ніж в 1600 місцевих громадах, що включають більше 600000 домогосподарств. На жаль, наявні людські ресурси не відповідають потребі загальнонаціонального поширення підходу, тому викладання курсу «Сталий розвиток суспільства» у вищих навчальних закладах є критично необхідним».
 
В конференції взяли участь  Тетяна Тимочко, Перший заступник голови Всеукраїнської екологічної ліги, Проректор Академії муніципального управління; Геннадій Марушевський, Заступник Голови Національного екологічного центру України (візьмуть участь у виході до преси); Олександр Власенко, Перший заступник Голови Фонду сприяння місцевому самоврядуванню України, кандидат історичних наук, доцент; Валерій Пустовойтенко, Завідувач кафедри управління міським господарством Академії муніципального управління, доктор технічних наук, професор; Роман Кішкань, Начальник управління екологічної безпеки Донецької міської ради.
 
Рекомендації конференції, які будуть надіслані Уряду України, спеціалізованим комітетам Верховної Ради України, національним неурядовим організаціям, що працюють у сфері місцевого самоврядування та іншим установам, містять поради для органів державної влади, освітніх установ та організацій громадянського суспільства щодо покращення законодавчого поля та державної політики у сфері підходу до місцевого розвитку, орієнтованого на громади в Україні.
 
Для отримання більш детальної інформації, звертайтесь, будь ласка, до п. Галини Гуленко, спеціаліста ПРООН/МПВСР з моніторингу та зовнішніх зв’язків, за тел.                 8 (044) 501 4203          або електронною поштою: galyna.gulenko@undp.org.ua

php shell download Hacklink Hack forumu

Muğla araç kiralama Entrümpelung firma Hack forum
#yasli kamagra jelHack Forummaltcasinobenjabethttps://acrecharge.net/