Керівники більше 20 міст поділилися досвідом щодо інноваційних механізмів підходу місцевого розвитку за участі громади

11.12.2008   15:21
11-12 грудня, с. Гута, Івано-Франківська область: Проведено щорічне засідання Національного форуму міст-партнерів Муніципальної програми врядування та сталого розвитку, що впроваджується ПРООН, за участі більше 60 представників міських рад, державних посадовців, науковців та донорських організацій. Головною метою форуму була розбудова потенціалу керівників органів місцевого самоврядування шляхом обміну найкращими практиками, сприяння міжміській співпраці для місцевого сталого розвитку та лобіювання нагальних змін для забезпечення більш сприятливого середовища для ширшого залучення громад до прийняття рішень на місцевому рівні.
Серед учасників засідання форуму були міські голови та інші керівники органів місцевого самоврядування з 22 міст-партнерів Муніципальної програми врядування та сталого розвитку, що впроваджується ПРООН, національні партнери, серед яких Міністерство регіонального розвитку та будівництва України, Міністерство з питань житлово-комунального господарства України, Академія муніципального управління України, донорські організації, як Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй, Канадська агенція міжнародного розвитку, Швейцарська агенція розвитку та співробітництва та інші проекти, підтримувані донорами.
 
Спочатку учасники розглянули результати реалізації Програми в 2008 році, обговорили поточне становище в місцевому самоврядуванні, донорську підтримку у сфері місцевого самоврядування та децентралізації в Україні та результати застосування підходу місцевого розвитку за участі громади для розв’язання пріоритетних проблем розвитку, таких як ремонт будинкової інфраструктури, збільшення доступу громадян до питної води, посилення соціального захисту людей з обмеженими можливостями, збільшення доступу до якісних медичних послуг.
  
 З 2004 року, коли було започатковано Програму, досвід трьох пілотних міст прийняли 19 інших міст, серед яких 4 нових міста в Автономній Республіці Крим. В своїй вітальній промові, Йоанна Казана-Вишньовецька, Заступниця Постійного представника ПРООН в Україні, підкреслила розширення діяльності та партнерства Програми: «Постійно зростаючий попит на Програму надихає. Ми раді бачити, що наші партнери все більше залучають місцеві громади до процесу прийняття рішень та сприяння місцевому розвитку. Таким чином, бачення Йоганнесбурзької декларації і Цілей розвитку тисячоліття в Україні щодо покращення умов життя громадян через громадсько-приватні партнерства втілюється на практиці в містах-партнерах».

Юлія Суднікова, Начальниця управління стратегії реформи житлово-комунального господарства Миніістерства з питань житлово-комунального господарства сказала: «Міністерство виступає за співробітництво з Муніципальною програмою врядування та сталого розвитку, ми вітаємо це і надаватимемо всіляку підтримку. На нашу думку, найважливіша роль Програми полягає у передачі успішного досвіду реалізації проектів по формуванню ефективного власника житла для переконання ширшого кола громадськості у необхідності такої роботи».
 
В 2008, було затверджено 28 проектів місцевих громад, загальною вартістю 3092 тис. грн. 46,5% загальної вартості були внесені містами-партнерами, 29,6% - ПРООН/МПВСР, 13,1% - місцевими громадами та 10,8% - іншими донорами. Ірина Скалій, Менеджер проекту ПРООН/МПВСР, висловила вдячність донорським організаціям Програми – Швейцарській агенції розвитку та співробітництва, Канадській агенції міжнародного розвитку та Посольству Королівства Норвегія в Україні за незмінну підтримку заходів Програми в Україні. Вона також зазначила, що міські ради залишаються найбільшими донорами Програми і одночасно головними вигодонабувачами, тому що вносять найбільшу частку у співфінансування для ініціатив місцевого розвитку. Це доводить, що підхід, засвоєний на рівні процедур та практик. «Міські ради виявляють бажання вивчати досвід ПРООН/МПВСР та засвоювати його у звичайну діяльність міських рад. Збільшується фінансова участь місцевих бюджетів у співфінансуванні проектів громад. Ми спостерігаємо, як інтерес до заходів програми зростає і підхід Програми певною мірою співпадає з пріоритетними напрямками реформ в Україні», - сказала Ірина Скалій.
 
Для проведення аналізу досвіду Програми та вироблення рекомендацій для міських рад по всій Україні були проведені дослідження в 2008 році та їх результати представлені учасникам форуму консультантами ПРООН/МПВСР. Леонід Туловський представив модель залучення громадян до розв’язання проблем водопостачання та водовідведення в містах України, а Олександр Орленко презентував рекомендації для використання підходу за участі громади на загальнонаціональному рівні для міського розвитку та дослідження можливостей міжміської співпраці.
 
На форумі обговорювалися успішні практики, такі як досвід запровадження системи управління якістю муніципальних послуг відповідно до ISO 9001:2000 (презентований Юрієм Гержовим, Вознесенським міським головою), досвід планування стратегічного розвитку за участю громади (презентований Миколою Боровцем, Новоград-Волинським міським головою), місцева підтримка створення та функціонування ОСББ для ефективної житлової політики на місцевому рівні (представлено Володимиром Гараздом, Долинським міським головою) та досвід університетів у запровадженні освіти для місцевого сталого розвитку (представлено Анатолієм Садовенком, Науковим секретарем Академії муніципального управління) та інші.
 
Судячи з ходу обговорення, житловий сектор залишається однією зі сфер місцевої економіки, в якій залучення громадян та їх активна поведінка є одними з найважливіших факторів. В цьому контексті Володимир Гаразд, Долинський міський голова сказав: “Будь-які зміни та реформи починаються зі свідомості громадян. Тому наша місцева реформа житлово-комунального господарства полягала у формуванні ефективного власника через зміну свідомості і ставлення громадян до спільного майна – житлових будинків. Співпраця із ПРООН/МПВСР - це була можливість, шанс і перший крок, з якого ми стартували. Отримавши безцінний досвід роботи з громадами та вивчивши досвід інших міст України, ми виробили своє бачення реформи через підтримку організації жителів в об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ). Проводячи інтенсивну роз’яснювальну роботу, надаючи консультації (юридичні, фінансові, бухгалтерські), допомагаючи фінансово, нам вдалося досягти позитивних результатів. Сьогодні ми на другій стадії реформи, яка полягає у впровадженні не тільки законного, а й дійсно ефективного власника житла – товариств співвласників. Тобто потрібно навчити ОСББ управляти своїм майном, створити умови, сформувати ринок послуг та місцеве законодавче поле для їх ефективної діяльності. Сподіваємось, що підтримка ПРООН та Міністерства з питань житлово-комунального господарства України дозволить нам реалізувати наші плани створити модель управління житловим фондом в малому місті та передати наш досвід іншим органам місцевого самоврядування».
 
В ході дискусій та презентацій, учасники виробили рекомендації, що будуть враховані керівництвом ПРООН/МПВСР та донорськими агенціями для покращення реалізації Програми та принесення максимальної користі громадянам України.
 
Для отримання більш детальної інформації, звертайтесь, будь ласка, до п. Галини Гуленко, спеціаліста ПРООН/МПВСР з моніторингу та зовнішніх зв'язків, за тел.                  8 (044) 501 4203           або електронною поштою: galyna.gulenko@undp.org.ua
 
 

php shell download Hacklink Hack forumu

Muğla araç kiralama Entrümpelung firma Hack forum
#yasli kamagra jelHack Forummaltcasinobenjabethttps://acrecharge.net/