ПРООН підтримує ініціативи з енергозбереження в містах-партнерах

27.02.2009   07:55
Новоград-Волинський (Житомирська область), Долина (Івано-Франківська область), 26-27 лютого: Муніципальна програма врядування та сталого розвитку, що реалізується Програмою розвитку ООН, організувала два навчальних семінари в своїх містах-партнерах Новоград-Волинському та Долині у співпраці з Проектом  ПРООН «Енергоефективність в освітньому секторі» та Екологічним клубом «Еремурус». Понад 50 вчителів шкіл взяли участь в тренінгах і навчилися викладати питання енергозбереження для учнів середньої школи.

Тренінг відбувся завдяки винятковій співпраці між «Муніципальною програмою врядування та сталого розвитку» та проектом «Енергоефективність в освітньому секторі», що підтримується ПРООН. Саме це допомогло провести тренінг для вчителів місцевих шкіл з метою подальшого запровадження навчальних курсів по енергозбереженню, енергоефективності, пом'якшенню змін клімату та принципам сталого розвитку.

Новий навчальний курс «Енергозбереження та пом'якшення змін клімату» був розроблений проектом «Енергоефективність в освітньому секторі». Викладання цього курсу вже запроваджене в багатьох областях України. Подібні заходи було вжито в 20 країнах світу в рамках глобального Проекту «Шкільний проект по використанню ресурсів та енергії» (SPARE).

Тренінги проведені професійними тренерами Оленою Мельниковою та Леонідом Фірсовим з Екологічного клубу «Еремурус» та включали практичні вправи з енергозбереження та використання альтернативних джерел енергії. Учасники та учасниці дізналися як оцінити втрати тепла, енергії та води в приватних квартирах та приміщеннях, а також обговорили інноваційні практики запобігання таких втрат.

Також вони долучилися до дискусії щодо кислотних дощів, парникового ефекту та пом'якшення змін клімату та інших екологічних загроз. Вчителі та учні, обізнані з питаннями енергозбереження, зберігатимуть також енергію в приміщеннях шкіл, які часто є неекономними та енергозатратними. В рамках підтримки для розбудови потенціалу, українські вчителі отримали підручники та методичні матеріали для запровадження курсу.

Введення нового курсу започатковується розпорядженнями міських голів та наказами по управлінню освіти міст Новоград-Волинський і Долина. Місцеві органи влади в повній мірі підтримують запровадження курсу.

Микола Боровець, Новоград-Волинський міський голова назвав запровадження комплексної  системи енергозбереження  однією  із стратегічних цілей розвитку міста. Відкриваючи тренінг в Долині, міський голова Володимир Гаразд, сказав: «Комплексна інформаційна кампанія є важливою складовою нашої роботи по реалізації Стратегії енергозбереження в місті. Тому ми вважаємо, що вчителі загальноосвітніх шкіл - це дуже вдалий вибір цільової аудиторії для подібних навчань. Адже діти є найефективнішими носіями інформації, оскільки в перспективі доносять цю інформацію до своїх батьків. Ми вдячні, що «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку», партнерами якої ми є, допомогла провести такі тренінги».

Ці тренінги є першим етапом ініціативи з міжмуніципальної співпраці між містами Долина та Новоград-Волинський у сфері енергозбереження та реформи житлово-комунального господарства на місцевому рівні, що є експериментальним напрямком діяльності ПРООН/МПВСР у 2009 році.

У ході міжмуніципальної співпраці, міста Долина та Новоград-Волинський співпрацюватимуть шляхом налагодження інформаційного обміну у сферах енергоефективності, раціонального використання ресурсів, сталого розвитку та реформи житлово-комунального господарства на місцевому рівні. Буде налагоджена робота із головами об'єднань співвласників багатоквартирних будинків, муніципальними службовцями та лідерами громад обох міст через проведення оглядових візитів з метою вивчення кращих практик місцевого самоврядування у сфері житлової політики та енергозбереження.
Дана діяльність підтримується в рамках під проекту «Сприяння розвитку умов спільного врядування та розвитку у містах України - ІІ», що реалізовується за підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва.

ПРООН/МПВСР була започаткована у 2004 р. із метою сприяння розвитку місцевого самоврядування у містах України задля покращення рівня якості життя мешканців міст за рахунок впровадження механізмів самодопомоги. Програма співпрацює із громадянами, освітніми установами, місцевими неурядовими організаціями, малими підприємствами, місцевими органами самоврядування 22 міст України та іншими партнерами громадського та приватного секторів на місцевому рівні щодо впровадження відповідних механізмів для сталого розвитку. Потягом 2008 року було підтримано 28 проектів місцевих громад загальною вартістю 3 млн. 092 тис. грн.  

Для отримання детальнішої інформації, звертайтесь, будь ласка, до Галини Гуленко, спеці
аліста ПРООН/МПВСР з моніторингу та зовнішніх зв'язків, за тел. 8 (044) 501 4203, або електронною поштою:
galyna.gulenko@undp.org.ua  

php shell download Hacklink Hack forumu

Muğla araç kiralama Entrümpelung firma Hack forum
#yasli kamagra jelbursa evden eve nakliyatbetparkblue dropskamagra jelkamagra jelkamagra jelbursa evden eve nakliyat
Muğla araç kiralama Entrümpelung firma Hack forum
#yasli kamagra jelbursa evden eve nakliyatbetparkblue dropskamagra jelkamagra jelkamagra jelbursa evden eve nakliyat