Розвиток місцевого самоврядування в центрі регіонального семінару, організованого за сприяння ПРООН

03.04.2009   08:20
2-3 квітня, Яремче (Івано-Франківська область): В центрі реформування української системи влади повинно стояти місцеве самоврядування. Близько 40 представників органів місцевого самоврядування міст та районів з Західної та Центральної України обговорили питання забезпечення подальшої децентралізації під час семінару, який організувала Муніципальна програма врядування та сталого розвитку, проекту що впроваджується ПРООН за підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва.

На тренінгу зібралися мери та депутати міських рад 18 міст-партнерів ПРООН. Учасники покращили свої знання в сфері соціальної мобілізації, вивчили особливості децентралізації і вдосконалили навички в сфері стратегічного, операційного та фінансового планування для становлення ефективного місцевого самоврядування та покращення участі громадян в процесі прийняття рішень на місцевому рівні.
 
На думку учасників зібрання, покращення спроможності органів центральної та місцевої влади в сфері децентралізації фінансових та адміністративних повноважень і відповідальності сприятимуть покращенню стану місцевого самоврядування та якості життя населення в містах України.
 
В ході тренінгу учасники та учасниці розширили знання про децентралізацію як складну багатогранну концепцію, що викликало жваву дискусію про роль передачі повноважень та відповідальності від центральних до місцевих органів влади.
 
Окремий модуль тренінгу, присвячений децентралізації та ефективному місцевому самоврядуванню провів Ігор Коліушко, Голова Центру політико-правових реформ: «Україна насьогодні вичерпала можливості стихійного розвитку. Подальше залежить від того, наскільки швидко будуть реалізовані реформи.  Одна з найважливіших - реформа в сфері децентралізації. ЇЇ основу повинні скласти адміністративно-територіальна реформа, реформа органів виконавчої влади на центральному та місцевому рівнях та реформа місцевого самоврядування. В комплексі ці заходи повинні наблизити публічні послуги до громади, підвищити відповідальність місцевої громади за якість свого життя і підвищити ефективність суспільної організації», сказав Ігор Коліушко.
Інші модулі тренінгу були присвячені типам та аспектам децентралізації - участі громадян, стратегічному, оперативному та фінансовому плануванню, а також модуль про соціальній мобілізації базувався на досвіді ПРООН/МПВСР в сприянні місцевому сталому розвитку за участі громади.
 
Тему оперативного планування презентував Богдан Білик, Начальник управління економічного та інтеграційного розвитку виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради та муніципальний координатор ПРООН/МПВСР в м. Івано-Франківськ.
Він наголосив на важливості розбудови потенціалу місцевих посадовців. «Розвиток спроможності місцевих посадовців та обмін досвідом в сфері децентралізації та операційного планування є вкрай важливими для збільшення надходжень до бюджету, реформи житлово-комунального господарства і всього життя міста», сказав Богдан Білик.
 
В умовах обмежених фінансових повноважень органів місцевого самоврядування в Україні, презентація Сергія Слухая, експерта Асоціації міст України, щодо фінансового планування викликала великий інтерес. В період фінансової кризи і значного зменшення доходів місцевих бюджетів, ці питання мають бути розв'язані на державному рівні, міста повинні вживати заходів для збільшення  доходів та скорочення видатків.  Для  зменшення видатків, експерт рекомендував розвивати комунально-приватне партнерство, скорочувати  адміністративні видатки, оптимізувати бюджетну мережу та заохочувати економію енергії та інших ресурсів.
 
ПРООН/МПВСР підтримує міста-партнери у покращенні якості управління, тому вона підтримала запровадження системи оцінки якості надання муніципальних послуг у відповідності з ISO 9001:2000 у м. Вознесенськ. Для оцінювання системи якості, в місті провели опитування в вересні 2007 р. та жовтні 2008 р. Згідно з результатами, 36% респондентів сказали, що рівень надання муніципальних послуг виконавчими органами міської ради після впровадження системи якості покращився. Василь Федоров, Перший заступник Вознесенського міського голови представив етапи та переваги запровадження системи ISO 9001:2000 для працівників міської адміністрації та населення міста.
 
Врешті, суттю децентралізації є покращення надання громадських послуг для забезпечення максимальної користі громадянам та громадам. Тому, практичний досвід застосування підходу за участі громади, презентований Миколою Боровцем, Новоград-Волинським міським головою став підтвердженням того, що соціальна мобілізація і підхід за участі громади можуть успішно застосовуватись в контексті українських міст. Окрім цього, соціальна мобілізація сприяє застосуванню громадами творчого підходу, сприяє досягненню суспільного консенсусу та створює двосторонній  зв'язок та взаємну відповідальність між місцевою владою та місцевими громадами.
 
ПРООН/МПВСР була започаткована у 2004 р. із метою сприяння розвитку місцевого самоврядування у містах України задля покращення рівня якості життя мешканців міст за рахунок впровадження механізмів самодопомоги. Програма співпрацює із громадянами, освітніми установами, місцевими неурядовими організаціями, малими підприємствами, місцевими органами самоврядування 22 міст України та іншими партнерами громадського та приватного секторів на місцевому рівні щодо впровадження відповідних механізмів для забезпечення сталого розвитку. З 2004 року було підтримано 172 проекти місцевих громад загальною вартістю 20,2  млн. грн. Більше інформації про діяльність проекту: http://msdp.undp.org.ua
 
Для отримання детальнішої інформації, звертайтесь, будь ласка, до Галини Гуленко, спеціаліста ПРООН/МПВСР з моніторингу та зовнішніх зв'язків, за тел. 8 044 50142 03 або електронною поштою: galyna.gulenko@undp.org.ua
 
 

php shell download Hacklink Hack forumu

Muğla araç kiralama Entrümpelung firma Hack forum
#yasli kamagra jelHack Forummaltcasinobenjabethttps://acrecharge.net/