ПРООН підтримує кримські міста у запровадженні системи управління якістю муніципальних послуг відповідно до міжнародних стандартів

15.04.2009   05:49
Сімферополь, 14 квітня: Представники та представниці 14 кримських міст та селищ зібралися на круглий стіл, де планували запровадження системи управління якості муніципальних послуг відповідно до міжнародних стандартів. Ці стандарти спростять процес отримання громадянами дозволів або ліцензій для ведення підприємницької діяльності, реєстрації фізичних та юридичних осіб виконавчими органами міської ради.
Зібрання організувала Муніципальна програма врядування та сталого розвитку, проект що впроваджується Програмою розвитку ООН (ПРООН/МПВСР) за підтримки Канадської агенції міжнародного розвитку.
Для більш високого рівня задоволеності громадян послугами, що надаються їм місцевими органами самоврядування, необхідна докорінна перебудова системи муніципальних послуг та підходів до їх надання.
 
Допомогти місцевим органам самоврядування перейняти такий новий сучасний стиль надання послуг покликана система управління якістю муніципальних послуг у відповідності до міжнародного стандарту ISO 9000:2001. Досвід запровадження вдосконаленої системи управління  обговорили під часу навчального семінару, який провели в м. Сімферополь за участі 35 учасників, серед яких були присутні міські голови та представники чотирьох міст-партнерів ПРООН/МПВСР Бахчисарай, Щолкіно, Джанкой та Саки та дев'яти кримських міст, які бажають стати партнерами ПРООН/МПВСР, представники університетів, засобів масової інформації та Програми розвитку та інтеграції Криму, що впроваджується ПРООН.
 
ПРООН/МПВСР сприяє становленню сталого розвитку в містах-партнерах та підтримала впровадження системи управління якістю муніципальних послуг в Вознесенській міській раді в 2007-2008 рр.
В процесі запровадження системи управління якістю муніципальних послуг було проведено близько 50 тренінгів з апаратом виконавчого комітету міської ради, розроблено близько 100 інформаційних технологічних карт, рішенням міської ради ухвалено документи «Політика якості виконавчих органів Вознесенської міської ради» та «Етичний кодекс посадових осіб та інших органів Вознесенської міської ради».
 
В результаті запровадження системи ISO 9001:2000, підвищилася якість надання послуг жителям міста, про що свідчать опитування громадської думки. Перше таке опитування було проведене у вересні 2007 році та охопило 789 респондентів. Середній рівень задоволеності опитаних наданням послуг у Вознесенській міській раді становив 3,6 бала за 5-бальною шкалою. Друге опитування громадян було зроблене у вересні-жовтні 2008 року. Загальна оцінка виконавчим органам ради збільшилася до 3,75 балів.
 
В Джанкої вже давно усвідомили переваги запровадження вдосконаленої системи управління і звернулося до ПРООН/МПВСР за експертною підтримкою. «Запровадження системи ISO 9001:2000 сприятиме створенню прозорого механізму надання якісних послуг, надасть достовірну інформацію про платність та строки виконання послуг  та викорінить можливість корупційних дій», - сказав Руслан Головко, керуючий справами виконавчого комітету Джанкойської міської ради.
 
Василь Федоров, Перший заступник Вознесенського міського голови представив етапи та переваги запровадження системи ISO 9001:2000 для працівників міської адміністрації та населення міста. «Запровадження системи ISO 9001:2000 полегшило процес надання муніципальних послуг, скоротило час надання послуг, зменшило можливості суб'єктивного впливу посадових осіб міської ради на прийняття рішень щодо надання послуг», - сказав він.
 
Валерій Гулій, експерт з Центру підтримки розвитку (м. Луцьк) представив практичний досвід запровадження системи ISO 9001:2000. Запровадження цієї системи покращить якість послуг, що надаються громадянам, збереже кошти місцевого бюджету, покращить структуру міської ради та інвестиційний клімат міста, кажуть експерти.
 
ПРООН/МПВСР працює в Криму з 2007 року і сприяла створенню Муніципальних відділів підтримки (МВП) в чотирьох містах-партнерах для мобілізації місцевих громад для заходів для сталого розвитку за участі громад. Персонал МВП отримав необхідне навчання від ПРООН, а також логістичну допомогу для ефективної роботи відділів.
 
З 2007 року, в кримських містах проведено 15 заходів з розвитку людських ресурсів. Зокрема, було проведено 4 тренінги для службовців органів місцевого самоврядування та лідерів громад, 4 орієнтаційні сесії, 3 кампанії для поінформованості щодо ВІЛ/СНІДу та встановлення гендерної рівності та 2 тренінги з гендерного аналізу та 2 ознайомчі візити.
 
Окрім цього, Сакська міська рада отримала допомогу у створенні нового веб-сайту і триває робота по створенню веб-сайтів  м. Джанкой та Щолкіно. Місцеві громади реалізували три проекти в м. Саки за підтримки ПРООН/МПВСР загальною вартістю 217 тис. грн., з яких 97 тис. грн.  внесено ПРООН/МПВСР, 97 тис. грн. внесено  Сакською міською радою та 23 тис. грн. внесено місцевими громадами. Проекти в АР Крим реалізуються за підтримки Канадської агенції міжнародного розвитку та Швейцарської агенції розвитку та співробітництва.
 
Кримські міста та селища виразили зацікавленість та готовність прийняти підхід ПРООН/МПВСР і стати партнерами Програми, тому після  переговорів були підписані угоди про партнерство між Програмою розвитку ООН та селищами міського типу Нижнєгорське, Красногвардійське, Первомайське та Зуя.
 
Для отримання детальнішої інформації, звертайтесь, будь ласка, до Галини Гуленко, спеціаліста ПРООН/МПВСР з моніторингу та зовнішніх зв'язків, за тел. 8 044 50142 03 або електронною поштою:galyna.gulenko@undp.org.ua
 

php shell download Hacklink Hack forumu

Muğla araç kiralama Entrümpelung firma Hack forum
#yasli kamagra jelHack Forummaltcasinobenjabethttps://acrecharge.net/