ОСББ можуть покращити надання комунальних послуг в містах України, стверджують експерти

28.04.2009   07:42
Новоград-Волинський (Житомирська обл.), Долина (Івано-Франківська обл.), 22-25 квітня: Україна, що переживає економічне сповільнення та погіршення в сфері комунальних послуг, має гарні шанси посилити створення ОСББ, що допоможуть місцевій владі забезпечити високі стандарти надання комунальних послуг. Провідні експерти стверджують, що створення ОСББ сприятиме ефективному державному управлінню та покращить стандарти життя.

В 90-х роках жителі багатоквартирних будинків в містах України отримали право приватизувати свої квартири. В той час питання спільної сумісної власності - коридорів, прилеглої до будинку території, сходів - не регулювалось на законодавчому рівні, що викликало занедбання будинків на думку багатьох експертів. Наслідуючи успішний досвід інших країн, в Україні на законодавчому рівні було врегульовано створення об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), також відомих як кондомініуми - організації, створювані жителями з метою сприяння використанню їхнього власного майна, а також управління, утримання  та використання неподільного та загального майна.

Муніципальна програма врядування та сталого розвитку, що впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні (ПРООН/МПВСР) і працює в 22-х містах України, організувала два семінари для пояснення найкращих способів надання  комунальних послуг жителям багатоповерхових будинків. В семінарах підтриманих Швейцарською агенцією розвитку та співробітництва взяли участь більше 60 представників місцевих громад.

З 2004 року Програма допомагала громадам  в 22 містах-партнерах створювати та управляти більше ніж 370-ма організаціями громад, серед яких значна частина - ОСББ. Ці організації об'єднали 40 тисяч жителів, які  реалізували 172 місцеві проекти зі сталого розвитку.

В місті Новоград-Волинський повністю реформували житлово-комунальну сферу - створили 25 ОСББ та реформували всі існуючі ЖЕО. Микола Боровець, Новоград-Волинський міський голова поділився досвідом міста і зазначив: «Головною метою створення ОСББ є надання права жителям обирати керівників, визначати якість послуг, призначати та контролювати вартість цих послуг, базуючись на взаєморозумінні членів ОСББ».

Процес створення ОСББ йде повільно і ще не створено критичну масу таких організацій. Автор Законопроекту «Про внесення змін до Закону України «Про ОСББ» Михайло Березовчук, співробітник Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Верховної Ради України, сказав: «Існує брак професійної підготовки керівників ОСББ та обміну знаннями. Ініціатива з обміну досвідом між містами Новоград-Волинський та Долина є дуже корисною, оскільки 87% житлового фонду об'єднано в  ОСББ в Новоград-Волинському та 10%  - в Долині».

Володимир Бригілевич, голова Львівського центру досліджень місцевого самоврядування, представив досвід управління багатоквартирними будинками в Німеччині, Чеській Республіці та Польщі. «З метою завершення реформи управління житловою нерухомістю міст України необхідно посилити три складові. По-перше, власники житла мають об'єднатися в ОСББ. По-друге, мають бути запровадженні управлінські компанії чи управителі. Також,  на ринку мають діяти компанії, що надаватимуть послуги», - сказав він.

 

В місті Долина проводять швидку реформу житлового-комунального сектору, в рамках якої створять Координаційну раду при міському голові. Рада включатиме голів місцевих ОСББ та представників комунальних служб міста та розроблятиме місцеві нормативно-правові акти для сприяння створенню ефективного власника шляхом утворення ОСББ.

Проведені семінари складають другу фазу міжмуніципальної співпраці між містами Долина та Новоград-Волинський з питань енергозбереження та реформи житлово-комунального господарства на місцевому рівні, що є експериментальним напрямком діяльності ПРООН/МПВСР у 2009 році. Дана діяльність підтримується в рамках підпроекту «Сприяння розвитку умов спільного врядування та розвитку у містах України - ІІ», що реалізовується за підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва.

ПРООН/МПВСР була започаткована у 2004 р. із метою сприяння розвитку місцевого самоврядування у містах України задля покращення рівня якості життя мешканців міст за рахунок впровадження механізмів самодопомоги. Програма співпрацює із громадянами, освітніми установами, місцевими неурядовими організаціями, малими підприємствами, місцевими органами самоврядування 22 міст України та іншими партнерами громадського та приватного секторів на місцевому рівні щодо впровадження відповідних механізмів для забезпечення сталого розвитку. З 2004 року було підтримано 172 проекти місцевих громад загальною вартістю 20,2  млн. грн. Більше інформації про діяльність проекту: http://msdp.undp.org.ua

Для отримання детальнішої інформації, звертайтесь, будь ласка, до Галини Гуленко, спеціаліста ПРООН/МПВСР з моніторингу та зовнішніх зв'язків, за тел. 8 044 50142 03 або електронною поштою: galyna.gulenko@undp.org.ua


php shell download Hacklink Hack forumu

Muğla araç kiralama Entrümpelung firma Hack forum
#yasli kamagra jelbursa evden eve nakliyatbetparkblue dropskamagra jelkamagra jelkamagra jelbursa evden eve nakliyat
Muğla araç kiralama Entrümpelung firma Hack forum
#yasli kamagra jelbursa evden eve nakliyatbetparkblue dropskamagra jelkamagra jelkamagra jelbursa evden eve nakliyat