ПРООН провела інтерактивний семінар для обміну кращими практиками у сфері децентралізації

29.05.2009   14:21
Яремче (Івано-Франківська область) 28-29 травня: Близько 40 депутатів місцевих рад з АР Крим та інших регіонів України та провідні експерти з децентралізації та місцевого самоуправління зібралися, щоб обмінятися інноваційними практиками в сфері місцевого самоврядування та досвіду їх застосування в Україні під час семінару, організованого "Муніципальною програмою врядування та сталого розвитку" - проекту, що впроваджується ПРООН за сприяння Канадської агенції міжнародного розвитку. Учасники покращили навички в сфері соціальної мобілізації, стратегічного, операційного та фінансового планування та застосуванні інноваційних практик в сфері місцевого самоврядування в Україні.
 
Експерти стверджують, що децентралізація є невід'ємною складовою ринкових реформ, що сприяють становленню сталого економічного, екологічного та соціального розвитку. Справжня децентралізація передбачає перерозподіл влади між центральними та місцевими органами влади. Крім того, децентралізація покращує якість надання послуг громадянам та підвищує рівень життя в містах. В той час як перерозподіл повноважень  покращує процес прийняття рішень на місцевому рівні та визначення пріоритетів місцевої політики, знижує вартість послуг, враховуючи побажання місцевого населення.
 
Реформа у сфері децентралізації знаходиться в центрі уваги громадськості  в Україні і завжди викликає жваві обговорення. ПРООН/МПВСР працює з 2004 року для розбудови спроможності центральних та місцевих органів влади у сфері фінансової та адміністративної децентралізації за допомогою застосування інструменту соціальної мобілізації та підходу за участі громади. ПРООН/МПВСР провела опитування представників 22 міст-партнерів наприкінці 2008 року і більшість респондентів висловились про необхідність отримувати інформацію про децентралізацію та її практичні компоненти. Програма організувала багато семінарів та тренінгів з метою представлення найкращих прикладів децентралізованого демократичного врядування керівникам та службовцям органів місцевого самоврядування в Україні.
 
28-29 травня учасники та учасниці в ході семінару «Децентралізація та ефективне місцеве самоврядування» отримали найновішу інформацію про найкращі практики у сфері операційного, стратегічного та фінансового планування, заходи з енергозбереження в контексті сталого розвитку міст, сертифікації якості муніципальних послуг відповідно до міжнародного стандарту ISO 9001:2000, а також участі громад у місцевому розвитку, зокрема у сфері житлово-комунального господарства та ін. Окрім цього, учасники отримали  оперативну інформацію щодо впровадження Європейської стратегії інновацій та забезпечення ефективного місцевого самоврядування на місцевому рівні, представленого Міністерством регіонального розвитку та будівництва України.
Ігор Коліушко, Голова Центру політико-правових реформ представив децентралізацію як комплексну багатогранну концепцію. Експерт висловив думку, що органи місцевого самоврядування мають широкі можливості для вдосконалення своєї організації та діяльності незалежно від наявності політичної волі для широкомасштабної адміністративно-територіальної реформи та реформи місцевого самоврядування. Суттєвою допомогою в цій сфері можуть стати, на думку експерта, положення Проекту адміністративно-процедурного кодексу України та стандарти якості ISO 9000.
 
"Успіх реалізації децентралізації та адміністративно-територіальної реформи в значній мірі залежить від готовності посадових осіб в органах місцевого врядування до роботи в нових умовах. Тому винятково важливо проводити навчання та тренінги для роз'яснення положень та можливостей роботи в нових умовах", сказав Ігор Коліушко.
Володимир Бригілевич, голова Львівського Центру досліджень місцевого самоврядування, описав міжнародний досвід участі громадян у процесі управління житловим фондом місті і розповів про німецьку/польську модель реформи та можливість  її застосування в Україні.
 
Ця модель передбачає створення власниками житла ОСББ та функціонування на ринку управлінських фірм, управителів та компаній -надавачів послуг. Експерт додатково запропонував заходи, які можуть втілювати керівники міст для сприяння  реформуванню управління житловим фондом.
 
Передусім, місцева влада має заохочувати створення ОСББ.
 
По-друге, місцева влада повинна стимулювати зміцнення ринку послуг і повинна поступово усунутися із ринку управління житловим майном. «Наш досвід свідчить, що співфінансування ремонту та реконструкції майна громади за участі міської ради та місцевої громади є дуже ефективною моделлю для заохочення створення ОСББ», сказав експерт.
 
ПРООН/МПВСР накопичила значний досвід підтримки міст у запровадженні покращеної системи управління відповідно до міжнародних стандартів. У 2008 році, місто-партнер Вознесенськ запровадило систему управління якістю муніципальних послуг відповідно до ISO 9001:2000, і нові міста подають заявки для підтримки та консультацій для покращення якості своєї роботи.
Валерій Гулій, асоційований консультант Центру підтримки розвитку зазначив: «Більше 20 міст України запровадили систему управління якістю муніципальних послуг відповідно до міжнародних стандартів. Необхідною передумовою запровадження такої системи є стійке бажання керівництва міста покращувати свою власну роботу та бажання досягти європейського рівня менеджменту».

Надія Бондарчук, Заступниця директора Департаменту регіональної політики, Начальник відділу державної підтримки, взаємодії та стимулювання регіонів Міністерства регіонального розвитку та будівництва України, представила корисну інформацію щодо принципів розподілу субвенції на соціально-економічний розвиток з державного бюджету до місцевого бюджету.
Субвенцію розподіляють між територіями для реалізації програм для сталого соціального та економічного розвитку. Надія Бондарчук закликала керівників міст забезпечити визначення пріоритетних об'єктів для територій, підготувати аргументацію щодо невідкладності фінансування відповідних проектів, інформацію щодо залучення інших фінансових джерел для розвитку громад та надати зазначені матеріали для розгляду Мінрегіонбуду.
 
За інформацією спеціаліста, у 2008 році з державного бюджету було виділено 1 млрд. 180 млн. грн. на соціально-економічний розвиток регіонів, які були розподілені на 1 116 об'єктів. На розвиток 160 малих міст України було виділено 163 млн. грн. зазначеної субвенції.
 
«У поточному році за рахунок коштів стабілізаційного фонду для реалізації інвестиційних проектів соціально-економічного розвитку передбачено фінансування об'єктів розміром  в обсязі 721 млн. грн.
Міністерство регіонального розвитку та будівництва зацікавлено у реалізації проектів малих міст, які мають безпосередньо визначати пріоритетність фінансування проектів та відповідати за досягнуті результати як перед державою так і перед територіальними громадами.  Дуже важливо підтримувати активні громади і розповсюджувати інформацію серед менших міст та вчити їх подавати проекти територіальних громад», - зазначила Надія Бондарчук.
 
ПРООН/МПВСР була започаткована у 2004 р. із метою сприяння розвитку місцевого самоврядування у містах України задля покращення рівня якості життя мешканців міст за рахунок впровадження механізмів самодопомоги. Програма співпрацює із громадянами, освітніми установами, місцевими неурядовими організаціями, малими підприємствами, місцевими органами самоврядування 26 міст України та іншими партнерами громадського та приватного секторів на місцевому рівні щодо впровадження відповідних механізмів для забезпечення сталого розвитку. З 2004 по 2009 рр. було підтримано 172 проекти місцевих громад загальною вартістю 20,2  млн. грн. Більше інформації про діяльність проекту: http://msdp.undp.org.ua
Для отримання детальнішої інформації, звертайтесь, будь ласка, до Галини Гуленко, спеціаліста ПРООН/МПВСР з моніторингу та зовнішніх зв'язків, за тел. 8 044 50142 03  або електронною поштою: galyna.gulenko at undp.org.ua
 

php shell download Hacklink Hack forumu

Muğla araç kiralama Entrümpelung firma Hack forum
#yasli kamagra jelHack Forummaltcasinobenjabethttps://acrecharge.net/