ПРООН підтримує обмін кращими практиками в сфері місцевого самоврядування між Східною та Західною Україною

04.06.2009   13:11

Кіровське, Артемівськ (Донецька область) 4-5 червня: Близько 20 депутатів місцевих рад з Західної України відвідали міста Кіровське та Артемівськ під час обмінного візиту, організованого Муніципальною програмою врядування та сталого розвитку, що впроваджується ПРООН. Депутати місцевих рад ознайомилися з досвідом роботи Асоціації ОСББ в місті Кіровське, місцевою політикою формування ефективного власника та прикладами корпоративної соціальної відповідальності на місцевому рівні.

Місто Кіровське є одним з найбільш успішних та активних партнерів ПРООН/МПВСР в Східній Україні. Місцеві громади створили більше 40 об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ)  - організацій, що створюються жителями для утримання та обслуговування спільного майна.

З 2006 року, місцеві громади реалізували 11 проектів, спрямованих на ремонт систем водопостачання, опалення та водовідведення в багатоповерхових будинках.  Ці проекти принесли користь більш ніж 3000 місцевих жителів. Загальна вартість цих проектів становить 387 тис. грн., з яких 140 тис. грн. становить внесок ПРООН, 181 тис. грн. становить внесок Кіровської міської ради та 66 тис. грн. було внесено місцевими громадами.

Цей досвід є надзвичайно корисним для міст, які бажають сприяти реформі утримання житлового фонду на місцевому рівні, мотивуючи громадян об'єднуватись і створювати ОСББ для покращення якості надання послуг громадянам. Саме ця тема стала центральною темою обмінного візиту, в якому взяли участь близько 20 депутатів місцевих рад із Західної України, серед яких міста Кагарлик, Українка (Київська область),  Калинівка (Вінницька область), Галич, Івано-Франківськ (Івано-Франківська область),а також міста Рівненської, Львівської, Закарпатської та Тернопільської областей.

Головною метою візиту був обмін інноваційними практиками міст та представлення особливостей Східної України лідерам міст з Західної України для сприяння порозуміння між Східною та Західною Україною та засвоєння  практик ефективного місцевого самоврядування.

В'ячеслав Толкованов, Начальник Департаменту міжнародного співробітництва, інвестиційного розвитку та з питань європейської інтеграції Міністерства регіонального розвитку та будівництва України привітав учасників візиту та сказав: «Обмін досвідом і найкращими практиками в сфері місцевого самоврядування є вкрай важливим для встановлення порозуміння між регіонами України та встановлення ефективного місцевого самоврядування відповідно до Європейської хартії місцевого самоврядування».

 

В 2008 році, чотири ОСББ  мікрорайону «Молодіжний» м. Кіровське реалізували проекти місцевих громад, спрямовані на реконструкцію підвальних розгалужень в рамках ПРООН/МПВСР за підтримки Посольства Королівства Норвегія в Україні. Завдяки тренінгам, проведеним ПРООН/МПВСР та реалізації проектів, місцеві ОСББ нагромадили знання та досвід які сприяли створенню Асоціації ОСББ.

Учасники та учасниці візиту вивчили досвід та довідались про переваги роботи Асоціації ОСББ у спілкуванні з керівництвом Асоціації. В даний час,  членами Асоціації «Молодіжний» є 13 ОСББ (серед яких 10 -  багатоповерхових будинків), в яких мешкає більш ніж 6 тис. жителів.

Асоціація представляє  інтереси ОСББ, наймає спільний персонал, що дозволяє знизити витрати на заробітну плату та надає послуги високої якості. Завдяки ефекту масштабу, Асоціація  змогла найняти професійних працівників, що працюють повний  робочий день, що було б неефективним у випадку окремих ОСББ. Персонал нараховує 30 працівників, серед яких два бухгалтери, диспетчер, два інженери, електрик, три маляри, двірники та прибиральники сходів.

 

Сергій Полисюк, Заступник Кіровського міського голови та Муніципальний координатор ПРООН/МПВСР в м. Кіровське поділився досвідом роботи Асоціації в місті:

"Робота Асоціації покращила якість спільного майна та послуг, що надаються жителям.  ОСББ, які брали участь в ПРООН/МПВСР стали основою Асоціації. Про успіх Асоціації довідалися мешканці іншого району міста, які висловили бажання та почали процес створення власної Асоціації ОСББ".

 

Місто Кіровське є прикладом лавиноподібного ефекту поширення соціальної мобілізації, так як місцеві громади створюють все більше ОСББ та нові райони започатковують Асоціації ОСББ. В 2009 році, місто Кіровське стало одним з лідерів серед міст-партнерів МПВСР, подавши найбільшу кількість проектів місцевих громад для участі в МПВСР.

Подібний візит до Західної України буде організовано в липні цього року. Представники органів місцевого самоврядування зі Східної України, що бажають довідатись про найкращі практики місцевого самоврядування за участі громади запрошуються до участі і можуть звертатися з питань участі до Галини Гуленко, експерта ПРООН/МПВСР з моніторингу та комунікацій.

ПРООН/МПВСР була започаткована у 2004 р. із метою сприяння розвитку місцевого самоврядування у містах України задля покращення рівня якості життя мешканців міст за рахунок впровадження механізмів самодопомоги. Програма співпрацює із громадянами, освітніми установами, місцевими неурядовими організаціями, малими підприємствами, місцевими органами самоврядування 26 міст України та іншими партнерами громадського та приватного секторів на місцевому рівні щодо впровадження відповідних механізмів для забезпечення сталого розвитку.

З 2004р. було підтримано 172 проекти місцевих громад загальною вартістю 20,2  млн. грн. Більше інформації про діяльність проекту: http://msdp.undp.org.ua

 

Для отримання детальнішої інформації, звертайтесь, будь ласка, до Галини Гуленко, за тел. (+044) 501 42 03  або електронною поштою: galyna.gulenko at undp.org.ua


php shell download Hacklink Hack forumu

Muğla araç kiralama Entrümpelung firma Hack forum
#yasli kamagra jelHack Forummaltcasinobenjabethttps://acrecharge.net/