ПРООН готує тренерів по ґендеру в АР Крим

15.06.2009   14:21
11-12 червня, Бахчисарай (АР Крим): 27 учасниць взяли участь в тренінгу по ґендерному аналізу для вчителів дев’яти міст та селищ міського типу. Тренінг організувала Муніципальна програма врядування та сталого розвитку, що впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні за підтримки Канадської агенції міжнародного розвитку. Завдяки тренінгу, вчителі зможуть робити внесок в розвиток місцевих громад шляхом інформування про ґендер.

 Україна взяла зобов’язання досягти Цілей розвитку тисячоліття до 2015 року і встановила індикатори для досягнення цих цілей в Україні. Шостою ціллю для України є забезпечення ґендерної рівності. Для досягнення цієї цілі, Уряд України докладатиме зусиль для забезпечення ґендерного співвідношення на рівні не менше 30 до 70 тієї чи іншої статі в представницьких органах влади та на вищих щаблях виконавчої влади. Також, Уряд планує скоротити наполовину розрив у доходах чоловіків та жінок. Саме тому так важливо, щоб громади мали професійних тренерів, які зможуть інформувати громадськість про ґендер, ґендерну рівність та Цілі розвитку тисячоліття в Україні.
 
Муніципальна програма врядування та сталого розвитку, що впроваджується Програмою розвитку ООН (ПРООН/МПВСР) сприяє сталому розвитку в 26 містах-партнерах. Тренінг по ґендерному аналізу для учасників та учасниць місцевого розвитку був проведений для підготовки професійних тренерів, які зможуть інформувати різні групи населення про ґендер. Керівники відділів освіти, керівники шкіл та вчителі взяли участь у тренінгу і представили міста Рубіжне (Луганська область), Рівне (Рівненська область), Тульчин (Вінницька область), Миколаїв (Миколаївська область), Долина (Івано-Франківська область) а також селища міського типу Красногрвардійське, Нижнєгорське, Первомайський та Зуя (АР Крим).
 
Тренери Наталія Кургановська та Ніна Твердохлєб, що представляють Проект «Вповноважувальна освіта» зуміли  створити відверту розмову, що базувалася на особистому досвіді учасниць та аналізі українського та міжнародного законодавства. Учасниці дискутували щодо поняття ґендеру та дискримінації жінок. Визначення дискримінації щодо жінок з Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок стало центральним визначенням тренінгу. Згідно з конвенцією, дискримінацією щодо жінок є «…будь-яке розрізнення, виняток або обмеження за ознакою статі, яке спрямоване на ослаблення або зводить нанівець визнання, користування або здійснення жінками, незалежно від їхнього сімейного стану та на основі рівноправності чоловіків і жінок, прав людини й основних свобод у політичній, економічній, соціальній, культурній, громадській або будь-якій іншій галузі».
 
Тренери ділилися досвідом з учасницями тренінгу. «Ґендерна нерівність погіршує стандарти і якість життя, що  в свою чергу поглиблює проблеми, пов’язані з ґендером. Відповідно зі статистикою, жінки становлять лише 1% серед виконавчих директорів, 6% на керівних посадах у виконавчих органах влади і 10% у представницьких органах влади у світі», сказала Наталя Кургановська.
 
Підсумовуючи тренінг, більшість учасниць за власними висловлюваннями, відчували себе провідницями ідей ґендерної рівності, просвітительками та тренерками по ґендеру. Учасниця з м. Рівне сказала, що активне впровадження ґендерної рівності починається з власної родини. Всі учасниці виразили бажання провести власні дослідження і запропонували цікаві теми – наприклад ґендерний аналіз літератури для дітей, мультфільмів та телепередач. Учасниця з м. Миколаїв аналізуватиме вплив ґендерних стереотипів на відносини вчителів і учнів.
 
Учасниці розширили власні знання по ґендеру, сприяння ґендерній рівності в міжнародному, європейському та українському законодавстві, Сімейному та Трудовому кодексах України. Учасниці підготують власні дослідження із застосуванням ґендерного аналізу щодо питань, з якими вони стикаються в роботі. Також, вони проведуть тренінги по ґендеру для учнів та учениць. Після завершення цього завдання, вчителі візьмуть участь в завершальній зустрічі, де проведуть показові тренінги, обговорять накопичений досвід та отримають сертифікати тренерів.
 
Тема ґендеру пронизує життя кожної людини, тому вона викликала величезну зацікавленість серед учасників та бажання проводити такі тренінги в майбутньому.
 
Для отримання детальнішої інформації, звертайтесь, будь ласка, до Галини Гуленко, спеціаліста ПРООН/МПВСР з моніторингу та зовнішніх зв'язків, за тел.                8 044 5014203        , або електронною поштою: galyna.gulenko@undp.org.ua  
 

php shell download Hacklink Hack forumu

Muğla araç kiralama Entrümpelung firma Hack forum
#yasli kamagra jelHack Forummaltcasinobenjabethttps://acrecharge.net/