Сильне місцеве самоврядування завжди є основою сильної демократичної держави та сталого місцевого розвитку

02.12.2009   20:11
Ялта (АР Крим), 1-2 грудня: Близько 80 учасників, серед яких міські голови, представники національного уряду, Програми розвитку ООН та інших міжнародних організацій визначили пріоритети для реформи місцевого самоврядування та децентралізації в Україні.  Учасники форуму погодились, що мобілізація громад та навчання їх активістів є ключовими факторами для проведення реформи житлово-комунального господарства, децентралізації влади та досягнення сталого розвитку в містах України.
Програма розвитку ООН організувала дискусію міських голів, представників міністерств та міжнародних організацій щодо реформи місцевого самоврядування та децентралізації в Україні

В міжнародних моделях державотворення основою сильної демократичної держави завжди є сильне місцеве самоврядування. На думку учасників засідання Національного форуму міст-партнерів Проекту ПРООН «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку», який відбувся сьогодні в Ялті, теперішнім українським політикам варто було б звернути увагу на цю тезу. Особливо в теперішній ситуації поглиблення кризи – кризи суспільства, влади та економіки. Децентралізація влади – це можливість для місцевих органів влади приймати більше рішень, розпоряджатися власними бюджетними коштами, швидше та ефективніше реагувати на потреби і проблеми людей, отримувати реальну підтримку виборців на виборах.

Серед учасників засідання Національного форуму міст-партнерів Проекту ПРООН «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку» були міські голови та інші керівники органів місцевого самоврядування з 28 міст та селищ-партнерів,  національні партнери, серед яких Міністерство регіонального розвитку та будівництва України, Міністерство з питань житлово-комунального господарства України, Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування,  та Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй, Канадська агенція міжнародного розвитку, Швейцарська агенція розвитку та співробітництва та інші проекти, підтримувані донорами.
 
Учасників засідання привітала Йоанна Казана-Вишньовецька, Заступниця Постійного представника Програми розвитку ООН в Україні, яка нагадала, що ця міжнародна агенція Організації Об’єднаних Націй активно сприяє залученню громадян, об’єднань громадян, громадських організацій та приватного сектору до процесу людського розвиту, так як саме їх безпосередня участь в прийнятті рішень визнана ключовою для ефективного державного управління, забезпечення сталого розвитку, економічного розвитку та безпеки довкілля.
 
Володимир Гаразд, Долинський міський голова, Головуючий Національного форуму міст-партнерів сказав: «Підхід Програми розвитку ООН справді працює і допомагає місцевій владі та громадам порозумітися та спільно розв’язувати соціально-економічні проблеми шляхом реалізації ініціатив громади. Все більше міст визнають цей підхід дієвим і ухвалюють його на місцевому рівні.  Завдяки підтримці проектів громад та навчанню активістів громад про ОСББ  ми отримуємо «ефективних власників» житла. Завдяки цьому люди отримують послуги вищої якості і відчувають реальне покращення життя».
Проект «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку» може поділитися справді унікальним досвідом, накопиченим в 28 містах і селищах партнерах за 5-річний період свого існування.
 
Цей Проект мобілізує місцеві громади об’єднуватися, проявляти лідерство та самоуповноваження.  За п’ять років місцеві громади створили 450 організацій громад, членами яких є 50 тисяч мешканців міст.  Дуже важливо, що через навчальні заходи, проект виховує освіченого «ефективного» власника житла, адже проводить ексклюзивні тренінги про те, як створити та управляти організацією громади (ОСББ, обслуговуючим кооперативом, громадською організацією). Загалом майже 8 тисяч осіб взяли участь у 300 навчальних заходах Проекту.
Впродовж лише 2009 року в містах-партнерах створено 73 організації громад та 2 мережі НГО.Затверджено для реалізації 60 проектів - ПРООН/МПВСР, 15,3%  - місцевими громадами.

громад на загальну суму 4,6 млн. грн., з цих коштів уже реалізовано – 2,7 млн. грн. Загальна вартість проектів розподілена між донорами так: 44,4% внесено міськими бюджетами, 40,3 %. За 5 років Проект підтримав 225 проектів місцевих громад. 55% проектів пов’язані з енергоефективністю та збереженням довкілля, серед таких проектів – реконструкція систем водовідведення, водопостачання, опалення, заміна вікон та ремонт туалетів в школах та дитячих садках. 45% складають проекти соціального спрямування, наприклад, ремонт фасадів, спорудження спортивних майданчиків чи бюветів якісної питної води.  Вартість підтриманих проектів сягнула 25,2 млн. грн., а їх реалізація принесла користь 38 тис.  жителів міст.

Учасники форуму подякували Головуючому Національного форуму міст-партнерів (НФМП), Володимиру Гаразду, Долинському міському голові, за представництво міст-партнерів в 2009 р. Новим Головуючим НФМП був обраний Богдан Білик, начальник відділу економічного та інтеграційного розвитку виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради.
 
Міські голови міст-партнерів  просили і надалі підтримувати проекти місцевих громад, особливо тих, що повязані з енергоощадністю. Також, вони готові сприяти прискоренню реформи місцевого самоврядування та висловили бажання робити внесок в розробку нормативно-правових актів щодо реформи житлово-комунального господарства.
 
Проект активно співпрацює з Комітетом Верховної Ради України з питань державного будівництва і місцевого самоврядування і досягнуто нових домовленостей для сприяння реформі місцевого самоврядування. Завдяки спільним зусиллям, розробили та зареєстрували Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про органи самоорганізації населення» №2108 від 21.02.2008. 14 жовтня 2009 року, Проект Закону ухвалили в першому читанні.  Проект надає чітке визначення «неприбуткового статусу» ОСН та  спрощує процедуру реєстрації органів самоорганізації населення.
 
Для надання більшої сили голосу громад в містах України, проект співпрацює з Міністерством регіонального розвитку та будівництва України. Цього року у містах-партнерах впроваджували Європейську стратегію інновацій та забезпечення ефективного місцевого самоврядування на місцевому рівні та інструментарій CLEAR, діагностичний засіб для участі громадян на місцевому рівні.

Також, підхід залучення громад  співпадає з концепцією реформування житлово-комунального господарства України. Концепція передбачає активну позицію жителів при вирішенні питань свого проживання — створення (об’єднань співвласників багатоквартирних будинків) ОСББ або іншої форми організації процесу спільного прийняття рішень щодо управлінню своїм будинком.

Завдяки Проекту, в містах-партнерах покращується якість муніципальних послуг та управління.  Система управління якістю муніципальних послуг ISO 9001:2000 була впроваджена в м. Вознесенськ у 2007-2008 рр. за підтримки ПРООН. Цього року підтримку для впровадження системи 9001:2000 отримують міста Кіровське, Долина, Новоград-Волинський та Джанкой.
 
Досвід Проекту свідчить, що підхід із залученням громади є реальним інструментом для зменшення вияву глобальних проблем людства на місцевому рівні. Адже, глобальні проблеми впливають на людей саме там, де вони працюють і живуть. Тому разом з українськими ВУЗами Проект розробив навчальний курс «Сталий розвиток суспільства», який викладається майбутнім службовцям органів місцевого самоврядування в Академії Муніципального управління (Київ).  Незабаром курс читатимуть в багатьох університетах.
В ході дискусій та презентацій, учасники виробили рекомендації, що будуть враховані керівництвом ПРООН/МПВСР та донорськими агенціями для покращення реалізації Програми та принесення максимальної користі громадянам України.
 
Партнерами ПРООН/МПВСР є Бахчисарай (АР Крим), Вознесенськ (Миколаївська обл.), Галич (Івано-Франківська обл.), Гола Пристань (Херсонська обл.), Джанкой (АР Крим) , Долина (Івано-Франківська обл.), Євпаторія (АР Крим), Житомир, Зуя (смт АР Крим) , Івано-Франківськ , Кагарлик (Київська обл.), Калинівка (Вінницька обл.), Кіровське (Донецька обл.), Львів, Миколаїв, Могилів-Подільський (Вінницька обл.), Новоозерне (АР Крим), Нововолинськ (Волинська обл.), Новоград-Волинський (Житомирська обл.), Первомайське (смт АР Крим), Рівне, Рубіжне (Луганська обл.), Саки (Ар Крим), Тульчин (Вінницька обл.), Українка (Київська обл.), Щолкіне (АР Крим), Нижньогірський (смт  АР Крим), Красногвардійське (смт АР Крим).
 
За детальнішою інформацією, будь-ласка, зветрайтеся до Галини Смірнової за телефоном у Києві: (044) 501 42 03.

php shell download Hacklink Hack forumu

Muğla araç kiralama Entrümpelung firma Hack forum
#yasli kamagra jelHack Forummaltcasinobenjabethttps://acrecharge.net/