ПРООН/МПВСР пропонує підтримку школам м. Новоград-Волинський в запровадженні курсу зі сталого розвитку

23.04.2010   14:55
Новоград-Волинський (Житомирська область), 21-22 квітня: 25 вчителів зі шкіл м. Новоград-Волинський пройшли підготовку для викладання курсу зі сталого розвитку  на тренінгу, організованому проектом ПРООН «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку».

Україна зайняла 87-ме місце зі 153 країн в 2010 р. по екологічному індексу (Environmental Performance Index), який враховує стан води, повітря, ситуацію з відходами, біорізноманіття та державну екологічну політику. Також, наша країна є другою серед 27 країн з найвищим рівнем захворюваності на туберкульоз, займає перші місця в світі за кількістю викурених цигарок на одну людину та за швидкістю захворюваності на вірус ВІЛ/СНІДу за інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я. Середня тривалість життя українських чоловіків на 12 років менша, ніж тривалість життя жінок (Інститут демографії і соціальних досліджень НАН України). Всі ці факти свідчать, що Україні потрібно докладати більше зусиль та підвищувати поінформованість з цих питань  для досягнення сталого розвитку.
 
Сталий розвиток – підхід до використання ресурсів, спрямований на задоволення потреб людини зі збереженням навколишнього природного середовища, з тим, щоб задовольняти потреби не лише теперішніх, але й майбутніх поколінь. Термін походить зі звіту «Наше спільне майбутнє» (1987), який також називається звітом Брунтланд, іменем колишньої прем’єр-міністра Норвегії пані Гро Гарлем Брунтланд. Насьогодні, більше 100 країн створили на найвищому рівні ради зі сталого розвитку та державні програми для сталого розвитку.
 
На 57-й сесії в грудні 2002, Генеральна Асамблея ООН проголосила Десятиліття освіти для сталого розвитку в 2005-2014 рр., підкреслюючи, що «освіта є невід’ємним елементом досягнення сталого розвитку». ЮНЕСКО призначена агенцією відповідальною за реалізацію завдань десятиліття. В 2005 році Україна стала однією з 55 країн, які підписали Стратегію ООН з  освіти в інтересах сталого розвитку і взяла на себе зобов’язання інформувати та  розповсюджувати знання щодо сталого і збалансованого стилю життя серед громадян.
 
Враховуючи це, проект ПРООН «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку» (ПРООН/МПВСР) сприяє освіті для сталого розвитку в українських закладах освіти для підготовки майбутнього покоління з належною поведінкою і  бережливим ставленням до ресурсів і навколишнього середовища. В цьому контексті, заходи проекту для сприяння мережам шкіл в містах України спрямовані на підготовку громадян, які стануть активними членами громад, майбутніми виборцями, впевненими споживачами, що раціонально використовуватимуть енергію і воду, скорочуватимуть витрати обмежених природних ресурсів та покращуватимуть власне здоров’я.
 
В партнерстві з НГО «Вчителі для демократії та партнерства», було проведено тренінг для 25 вчителів з усіх 10 шкіл м. Новоград-Волинський (Житомирська область), для підготовки їх до впровадження курсу «Уроки для сталого розвитку» в шкільну навчальну програму. Метою курсу є формування в учнів розуміння необхідності забезпечити сталий розвиток для себе, своєї родини, громад, країни та всього людства через зміну власної поведінки та способу життя. Новоград-Волинських вчителів ознайомили з курсом Ігор СУЩЕНКО та Галина ГУПАН, професійні тренери НУО «Вчителі для демократії та партнерства».
 
Курс, що орієнтований на учнів 8 класів, розробила НУО «Вчителі для демократії та партнерства» на основі матеріалів міжнародної програми «Глобальний план дій» (за підтримки SIDA).   Курс схвалений і рекомендований Міністерством освіти і науки України і викладається в 50 школах в 5 областях України. Після проходження цього курсу, учні готові стати членами суспільства, що живе в гармонії з природою. Більше інформації про цей курс можна знайти на веб-сторінці www.esd.org.ua, а пояснювальну записку про нього – на веб-сторінці проекту.
 
ПРООН/МПВСР готова підтримувати інші міста-партнери, що бажають впровадити курс в місцевих школах.
 
ПРООН/МПВСР була започаткована у 2004 р. із метою сприяння розвитку місцевого самоврядування у містах України задля покращення рівня якості життя мешканців міст за рахунок впровадження механізмів самодопомоги. Програма співпрацює із організаціями громад, освітніми установами, місцевими неурядовими організаціями та місцевими органами самоврядування 23 міст та 5 селищ міського типу України та іншими партнерами громадського та приватного секторів на місцевому рівні щодо впровадження відповідних механізмів для забезпечення сталого розвитку.
               
З 2004 р. було підтримано 232 проектів місцевих громад загальною вартістю 26.3 млн. грн. Більше інформації про діяльність проекту: http://msdp.undp.org.ua
 
 Для отримання детальнішої інформації звертайтесь, будь ласка, до Галини Смірнової, спеціаліста з моніторингу та зовнішніх зв'язків за тел. (044) 2535068 або електронною поштою: galyna.smirnova at undp.org.ua
 

php shell download Hacklink Hack forumu

Muğla araç kiralama Entrümpelung firma Hack forum
#yasli kamagra jelbursa evden eve nakliyatbetparkblue dropskamagra jelkamagra jelkamagra jelbursa evden eve nakliyat
Muğla araç kiralama Entrümpelung firma Hack forum
#yasli kamagra jelbursa evden eve nakliyatbetparkblue dropskamagra jelkamagra jelkamagra jelbursa evden eve nakliyat