ПРООН ділиться досвідом запровадження системи управління якістю муніципальних послуг в містах України

18.05.2010   12:52
Долина та Івано-Франківськ (Івано-Франківська область), 17-18 травня: Проект ПРООН «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку» провів семінар для поширення досвіду впровадження системи управління якістю муніципальних послуг (СУЯ) у відповідності до міжнародного стандарту ISO 9001:2008 в містах-партнерах. Експерти та представники міст Долина, Івано-Франківськ (Івано-Франківська обл.), Вінниця, Бердянськ (Запорізька обл.), та Новоград-Волинський (Житомирська обл.) представили досвід впровадження СУЯ для підвищення комфорту мешканців у користуванні послугами міської ради. Міські голови та уповноважені представники 18 міських рад України отримали можливість вивчити та перейняти цей досвід.
На даний час, в Україні досвід запровадження системи управління якістю органами місцевого самоврядування не є дуже поширеним. Лише трохи більше ніж 10 українських міст пройшли зовнішній аудит в міжнародних органах сертифікації на предмет відповідності СУЯ муніципальних послуг згідно з вимогами стандарту ISO 9001; серед них міста Бердянськ (Запорізька область), Долина, Івано-Франківськ (Івано-Франківська область), Луцьк, Ковель (Волинська область), Вознесенськ (Миколаївська область), Новоград-Волинський, Коростень (Житомирська область), Макіївка (Донецька область), Конотоп (Сумська область), Алчевськ (Луганська область), Дніпропетровськ, Вінниця, Полтава, Кременчук (Полтавська область).
 
Згідно із законодавством України, органи місцевого самоврядування мають надавати якісні послуги населенню та бути орієнтованими в своїй діяльності на споживачів своїх послуг. Впровадження системи управління якістю муніципальних послуг у відповідності до міжнародного стандарту ISO 9001:2008 дозволяє органам місцевого самоврядування постійно вдосконалювати процеси, пов’язані з обслуговуванням громадян, та тому підвищувати ефективність своєї діяльності.
 
Саме тому проект ПРООН «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку» надає підтримку містам України на реалізацію проектів по впровадженню СУЯ. На сьогоднішній день, вже 4 міські ради - партнери проекту отримали таку підтримку. Першим пілотним проектом було впровадження системи управління якістю муніципальних послуг у виконавчих органах Вознесенської міської ради (Миколаївська область) у 2007 році. У 2009 році міста Новоград-Волинський, Кіровське та Долина реалізували такі проекти у партнерстві з ПРООН/МПВСР (підпроект, що фінансується Швейцарською агенцією розвитку та співробітництва).
 
Під час семінару, організованого ПРООН/МПВСР 17-18 травня у м. Долина та Івано-Франківськ, уповноважені з питань СУЯ міст-партнерів Вознесенськ Долина, Новоград-Волинський, Кіровське представили свій досвід у цьому напрямку та відповіли на питання представників інших міст України, що на даний час планують подібні ініціативи. 
 
Відкриваючи семінар, Володимир ГАРАЗД, Долинський міський голова, зазначив, що впровадження СУЯ передусім принесло користь жителям міста. Адже, завдяки систематизації системи роботи виконавчого комітету міської ради, усі процеси трактуються однаково всіма працівниками міської ради. Крмі того, система ISO 9001:2008 забезпечує виконання встановлених вимог працівниками. Тому керівництво міста Долина налаштоване на постійне поліпшення загальних показників діяльності міськради.
 
Працівники виконавчих органів Новоград-Волинської міської ради успішно пройшли всі тренінги та семінари для запровадження системи ISO 9001:2008, а також внутрішній та зовнішній аудити та отримали сертифікат міжнародної сертифікаційної компанії. Про це у своєму виступі розповів  Михайло МАКАРЧУК, начальник відділу реєстраційно-дозвільних процедур міської ради. Окрім цього, у місті створено «універсам послуг» - структуру міської ради, яка гарантує безпосередню роботу з клієнтами, коли всі процеси, пов’язані з наданням послуг, проводяться всередині виконавчого органу, або напряму між виконавчими органами без участі клієнта. Наступним кроком для покращення якості послуг, які надаються виконавчими органами міської ради та органами державної влади міста Новограда-Волинського фізичним та юридичним особам у міській раді, є створення Центру надання адміністративних послуг.
 
Експерти наголошували на важливості прихильності керівництва ідеям змін в організації. Тобто, налаштованість керівництва міста збільшити ефективність діяльності, систематизувати роботу виконавчого комітету, покращити зовнішній імідж мерії є набагато важливішими ніж інструментарій та прийняті документи. Якісно впроваджена система СУЯ забезпечує швидший доступ до інформації в організації, інтеграцію працівників, кращу атмосферу в роботі, донесення до інвесторів з різних регіонів переваги міста.
 
Провідний аудитор TÜV SÜD, Павло Підгаєць зауважив: «Органи місцевого самоврядування мають постійно вдосконалюватись із метою ефективного виконання власних та делегованих їм повноважень та реалізації постійно зростаючих очікувань членів територіальних громад. Саме тому сучасні вимоги до роботи органів місцевого самоврядування спираються на ефективні стандарти Міжнародної організації з сертифікації щодо управління якістю».
 
В семінарі взяли участь Володимир ГАРАЗД, Долинський міський голова; Ірина СКАЛІЙ, менеджер проекту, ПРООН/МПВСР; представниця системи Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики (Марина ЛАВРЕНТ’ЄВА, ДП «Дніпростандартметрологія»); консультанти з питань запровадження СУЯ (Валерій ГУЛІЙ, «Центр підтримки розвитку», Ігор БРИГИЛЕВИЧ, “Центр досліджень місцевого самоврядування”, Тадеуш САБІК, Польсько-українська група якості); Павло ПІДГАЄЦЬ, ведучий аудитор ТЮФ ЗЮД; міські голови та їхні уповноважені представники 18 міст України.
 
У 2010 році ПРООН/МПВСР надасть підтримку на проекти міст Львів та Джанкой (АР Крим) щодо впровадження СУЯ, а також працюватиме над включенням окремого модулю з питань системи управління якістю ISO до тренінгового курсу для муніципальних службовців України «Децентралізація та ефективне місцеве самоврядування».
 
Для отримання детальнішої інформації звертайтесь, будь ласка, до Галини Смірнової, спеціаліста з моніторингу та зовнішніх зв'язків за тел. (044) 2535068 або електронною поштою: galyna.smirnova at undp.org.ua

php shell download Hacklink Hack forumu

Muğla araç kiralama Entrümpelung firma Hack forum
#yasli kamagra jelbursa evden eve nakliyatbetparkblue dropskamagra jelkamagra jelkamagra jelbursa evden eve nakliyat
Muğla araç kiralama Entrümpelung firma Hack forum
#yasli kamagra jelbursa evden eve nakliyatbetparkblue dropskamagra jelkamagra jelkamagra jelbursa evden eve nakliyat