Як містам України впоратися з твердими побутовими відходами – тема «круглого столу» в Івано-Франківську

27.05.2010   13:51
27-28 травня, Івано-Франківськ: Для розв’язання численних проблем у сфері поводження з твердими побутовими відходами експерти, урядовці, громадські організації та представники/ці понад 25 міських рад запропонували Уряду ряд практичних рекомендацій під час круглого столу, організованого проектом ПРООН «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку» за фінансової підтримки Швейцарської Конфедерації. Вивчивши досвід міст Івано-Франківськ, Калуш (Івано-Франківська обл.), Вознесенськ (Миколаївська обл.), Коростень, Новоград-Волинський (Житомирська обл.) та інших, близько 60 учасників/ць круглого столу надали свої пропозиції Уряду щодо розробки дієвої національної стратегії поводження з ТПВ.
Неякісна утилізація твердих побутових відходів (ТПВ) призводить до забруднення навколишнього природного середовища, негативно впливає на здоров’я мешканців міст. Саме тому все більше країн змінюють стратегію поводження з твердими побутовими відходами з метою зменшення кількості відходів, що утворюються, і впроваджують сучасні екологічно безпечні технології їх утилізації та переробки. За оцінкою експертів, така політика може на 40% знизити кількість відходів, що направляються на захоронення.  
 
В Україні щорічно накопичується 50 млн кубометрів побутових відходів. З них повторну переробку проходять лише 3%. Решта розміщується на полігонах та сміттєзвалищах, які не відповідають жодним екологічним вимогам. За останні десять років обсяги побутових відходів, що утворює кожна людина в Україні, у середньому збільшилися на 40%. Через відсутність належної системи збору твердих побутових відходів у приватному секторі щорічно з'являється близько 3300 несанкціонованих звалищ.
 
Державна програма поводження з ТПВ була затверджена урядом у 2004 р. Її метою є створення умов, що сприятимуть забезпеченню повного збирання, перевезення, утилізації, знешкодження та захоронення побутових відходів і обмеження їх шкідливого впливу на довкілля та здоров’я людини. Дана Програма на сьогоднішній день є застарілою, і не здатна розв'язати проблеми, що виникають у цій сфері. Необхідні зміни до цієї Програми мають передбачати впровадження роздільного збирання ТПВ та державної підтримки використання сучасних екологічно безпечних технологій їх переробки й утилізації, механізмів дієвого контролю за порушеннями в цій сфері, розробку та реалізацію заходів щодо підвищення екологічної свідомості населення.
 
Згідно із законодавством України, органи місцевого самоврядування забезпечують організацію збирання і видалення побутових відходів, а також організацію роздільного збирання корисних компонентів цих відходів. В містах назріла потреба змін існуючих практик у сфері ТПВ, але лише окремі міста починають застосовувати інноваційні механізми збору та утилізації ТПВ.
 
Саме тому проект ПРООН «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку» організував круглий стіл щодо визначення потреб та можливостей вирішення проблем у сфері поводження з ТПВ за участі міських голів та їх представників/ць з 25 міст України, українських та міжнародних експертів, представників/ць міжнародних організацій. Головне завдання круглого столу – визначити проблеми та недоліки чинного законодавства, обмінятися кращими практиками, розробити рекомендації для Уряду щодо внесення змін до законодавства, яке регулює сферу поводження з ТПВ, сприяти поширенню механізмів міжмуніципальної співпраці для вирішення проблем у сфері ТПВ, та запропонувати шляхи покращення поводження з ТПВ у містах.
 
Олена ЛИТВИНЕНКО, координатор проектів Швейцарського бюро співробітництва (SCO) зазначила, що сектор управління твердими побутовими відходами є пріоритетним у допомозі Україні. Пані Литвиненко розповіла, що в Швейцарії майже 80 % сміття проходить сортування. Ця країна є одним із світових лідерів у царині поводження з ТПВ.
 
Відкриваючи круглий стіл, Богдан БІЛИК, начальник управління економічного та інтеграційного розвитку виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, головуючий у Національному форумі міст-партнерів ПРООН, зазначив: «Роль громади в реформуванні механізмів поводження з ТПВ надзвичайно велика. Саме громада повинна вибирати технології, встановлювати тарифи та контролювати якість послуг, що надаються населенню». В місті Івано-Франківськ впроваджено систему роздільного збирання, сортування і переробки ТПВ, створено сортувальну лінію КІС-10, яка сортуватиме й частково перероблятиме 50 тис. тонн ТПВ на рік. Учасники/ці круглого столу відвідали завод із сортувальною лінією, майданчик роздільного збору сміття та Центр надання адміністративних послуг м. Івано-Франківськ.
 
Про досвід вивезення сміття з приватного сектору розповіла у своєму виступі Ірина ГУДЗЬ, начальниця муніципального відділу підтримки громадських ініціатив та інвестицій Новоград-Волинської міської ради. За її словами, «першочерговою проблемою у цій сфері для малих та середніх міст є саме питання організації збору та вивезення сміття, яке часто не потребує значного фінансування, але має справу із потребою важкої та переконливої роботи працівників органів місцевого самоврядування по мотивуванню жителів та вихованню їх свідомого ставлення до необхідності забезпечення екологічно безпечних умов проживання у місті».
Про ефективні моделі поводження з ТПВ, що спирається на міжмуніципальну співпрацю, розповів на заході Андре ОЛЬШЕВСКІ, експерт компанії Skat (Швейцарія) / проекту «Підтримка децентралізації в Україні», що здійснюється за підтримки Швейцарської Конфедерації. Експерт відзначив низький рівень формальної координації між містами у сфері ТПВ в Україні і запропонував модель міжмуніципальної співпраці для зменшення негативних впливів від ТПВ, боротьби зі стихійними звалищами та створення надійної системи.
 
В круглому столі також узяли участь Людмила ДОРОШУК, заступниця директора департаменту благоустрою та комунального обслуговування, начальник відділу комунального обслуговування Міністерства з питань житлово-комунального господарства України; Сергій ОМЕЛЬЯНЕЦЬ, головний консультант Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи; Юрій ГЕРЖОВ, Вознесенський міський голова; Оксана РЕМІГА, старший програмний менеджер ПРООН; Ірина СКАЛІЙ, менеджер ПРООН/МПВСР;  міські голови та їхні уповноважені представники 25 органів місцевого самоврядування України.
 
Рекомендації, висловлені учасниками під час круглого столу будуть передані Міністерству з питань житлово-комунального господарства України та Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.
 
Для отримання детальнішої інформації звертайтесь, будь ласка, до Галини Смірнової, спеціаліста з моніторингу та зовнішніх зв'язків за тел. (044) 2535068 або електронною поштою: galyna.smirnova at undp.org.ua

php shell download Hacklink Hack forumu

Muğla araç kiralama Entrümpelung firma Hack forum
#yasli kamagra jelHack Forummaltcasinobenjabethttps://acrecharge.net/