ПРООН ознайомила міських голів з перевагами децентралізації в Швейцарії

14.07.2010   14:04
м. Берн - м. Київ, 28 червня - 3 липня: Проект ПРООН «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку» (ПРООН/МПВСР) разом зі Швейцарським ресурсним центром консультацій та розвитку (SKAT) організували навчальний візит для керівників органів місцевого самоврядування України. Учасники та учасниці вивчили кращі практики роботи місцевого самоврядування, а також переваги децентралізації та чіткого розподілу функцій, відповідальності та повноважень органів державної влади та місцевого самоврядування. Візит було організовано за фінансової підтримки Швейцарської Конфедерації.
Навчальний візит (28 червня -3 липня) мав на меті ознайомити керівників органів місцевого самоврядування з кращими практиками демократії, що орієнтується на людину і продемонструвати переваги децентралізації.
 
Протягом першої частини візиту, гості вивчили систему державного управління Швейцарської Конфедерації, зокрема успіх децентралізації Швейцарії, роль місцевого самоврядування в державі, типи послуг, які органи місцевого самоврядування надають громадянам. Учасники та учасниці довідались, що швейцарська державна система базується на принципах конкордату, за яким рішення приймаються на основі консенсусу, прямої демократії та федералізму.
 
Учасники та учасниці відвідали шість швейцарських міст – Берн, Цюріх, Рапперсвіль, Вайнфельден, Сент-Галлен, Аппенцель і зустрілися з представниками міських адміністрацій та відділів. Ці міста були обрані для обміну кращого досвіду у сферах енергоефективності, управління твердими побутовими відходами, житлового сектору, житлово-комунального господарства, питань довкілля, молодіжної політики та місцевих фінансів.
 
Особливий наголос під час обговорень був зроблений на механізмі регулярного голосування та референдумах на державному та місцевому рівнях в Швейцарії, який є прикладом для наслідування для забезпечення максимальної підтримки рішень органів влади. Такі референдуми гарантують, що рішення, прийняті з питань розвитку міста, будуть втілені незалежно від того, яка політична сила прийде на виборах. На основі такої практики, українські місцеві керівники вирішили збільшити залучення громадян до процесу прийняття рішень для ухвалення місцевих нормативних актів щодо розвитку міста.
 
Зусилля Швейцарської Конфедерації та її міст щодо енергоефективності варті уваги. Хоча держава має значні фінансові ресурси, вона також має високий рівень розуміння необхідності скорочення споживання ресурсів, для чого розробляє і реалізує різні програми. В Швейцарії реалізують «Суспільство 2000 Вт» – це бачення, розроблене Швейцарським федеральним інститутом технологій в Цюріху в кінці 1998 р., за яким кожна людина має скоротити своє споживання надлишкової енергії до середнього значення не більше 2000 Вт (17520 кВт-годин на рік використання  різних видів енергії, не тільки електричної) до 2050 року, без зниження стандартів життя.
 
Знання, які українські посадовці отримали в Швейцарській Конфедерації є надзвичайно корисними. Валентин Синицький, Джанкойський міський голова зазначив: «Міські голови можуть застосовувати досвід швейцарських міст в свої роботі, зокрема проектний підхід до управління містом, розробку довгострокових програм з енергозбереження (на прикладі «Суспільства 2000 Вт»), передачу в концесію підприємств комунальної інфраструктури. Також, Україна може застосовувати досвід просвіти населення щодо енергозбереження, а міста можуть впроваджувати елементи референдуму в практику роботи міських рад через опитувальні листи, розіслані по пошті, а також проведення опитувань на офіційній веб-сторінці міської ради».
 
Учасниками та учасницями візиту були Олена Литвиненко, менеджер програм ШАРС; Богдан Білик, начальник управління економічного та інтеграційного розвитку виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, Головуючий у Національному форумі міст-партнерів проекту в 2010 р.; Юрій Гержов, вознесенський міський голова; Микола Боровець, новоград-волинський міський голова, Віктор Мандрус, кіровський міський голова, Валерій Весняний, тульчинський міський голова, Анатолій Бусєнков, рубіжанський міський голова; Олег Клюй, сакський міський голова, Валентин Синицький, джанкойський міський голова, Володимир Чайка, миколаївський міський голова; Володимир Гаразд, долинський міський голова, Олег Березюк, голова Львівської міської адміністрації; Ірина Скалій, менеджер проекту ПРООН/МПВСР; Олена Урсу, експерт з урядування та сталого розвитку ПРООН/МПВСР; Айдер Сейтосманов, радник з урядування проекту ПРООН «Програма розвитку та інтеграції Криму»; Оксана Гарнець, старший координатор проекту DesPro; Андрій Гижко, голова відділу економіки Вінницької обласної адміністрації; Замір Хайбулаєв, заступник голови Бахчисарайської районної ради.
 
Для отримання детальнішої інформації звертайтесь, будь ласка, до Галини Смірнової, спеціаліста з моніторингу та зовнішніх зв'язків за тел. (044) 2535068  або електронною поштою: galyna.smirnova at undp.org.ua

php shell download Hacklink Hack forumu

Muğla araç kiralama Entrümpelung firma Hack forum
#yasli kamagra jelHack Forummaltcasinobenjabethttps://acrecharge.net/