ПРООН/МПВСР ділиться досвідом підтримки громад для сталого розвитку малих міст

18.07.2011   06:50
6-7 липня в місті Українка (Київська обл.) пройшла VI щорічна конференція малих міст України, тема якої – «Ресурсне та інформаційно-аналітичне забезпечення діяльності міських голів та органів місцевого самоврядування малих міст». У ході конференції Олена Урсу, експерт проекту з врядування та сталого розвитку, представила досвід реалізації МПВСР у містах та розповіла про історії успіху громад-партнерів.

На сьогодні в Україні є 362 малих міста (із чисельністю населення менше 50 тис. осіб). Цьогорічна конференція зібрала понад 100 представників органів місцевого самоврядування малих міст, представників центральних органів влади та донорських організацій. Саме цього року конференція була особливо актуальною, оскільки після останніх виборів до місцевих рад прийшло близько 60% нових міських голів.

Метою заходу було:

  • надати міським головам малих міст інформацію щодо можливостей ресурсного забезпечення діяльності органів місцевого самоврядування;
  • активізувати діалог з центральними органами влади щодо підтримки розвитку територіальних громад малих міст та селищ;
  • привернути увагу до специфіки проблем малих громад у всіх регіонах України;
  • обмінятись кращим досвідом роботи з муніципального розвитку та управління.

 У рамках заходу розглянуто питання щодо сучасного стану розвитку малих міст та перспективи реалізації державної цільової програми підтримки їх соціально-економічного розвитку (нагадаємо – ПРООН/МПВСР у 2010 році підтримала проведення «Аналізу виконання Загальнодержавної програми розвиту малих міст в 2004-2009рр. та розробку пропозицій щодо нової програми підтримки розвитку малих міст на 2011-2015рр.»), досвід Європейських країн та рекомендації Ради Європи щодо підтримки розвитку малих міст, а також інноваційні інструменти їх розвитку в Україні.

Під час роботи секції з питань житлово-комунального господарства, Наталія Олійник, директор департаменту стратегії реформування ЖКГ Міністерства регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства України, презентувала спільні плани роботи ПРООН/МПВСР та Міністерства щодо розробки типових навчальних програм підвищення професійної кваліфікації голів ОСББ та управителів багатоквартирних будинків.

В умовах обмеженого фінансування особливо важливими є для керівників органів місцевого самоврядування кращі практики вирішення типових проблем міст, інноваційні інструменти активізації місцевих громад. Чимало таких напрацьовані містами-партнерами ПРООН, про що розповідала учасникам конференції Олена Урсу, експерт Проекту з питань врядування та сталого розвитку. Особливо цікавим та своєчасним, судячи з відгуків слухачів, був досвід створення та підтримки функціонування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, впровадження систем управління якістю муніципальних послуг у відповідності до ISO 9001:2008, впровадження ініціатив з електронного врядування. Кожен учасник конференції зміг більш детально дізнатися про ці приклади з публікації МПВСР «Історії успіху. До кращого життя – власними силами. Досвід українських міст», яка була розповсюджена разом з матеріалами конференції.

Малі міста живуть за місцевими бюджетами, які, подібно до державного, формуються на основі бюджетного та податкового законодавства. Аналіз показників свідчить, що 2011 рік є складним для всіх місцевих бюджетів. Сьогодні в Україні існує низка проблем у фінансовому забезпеченні органів місцевого самоврядування, що особливо відчутно у малих містах. Саме тому до резолюції шостої щорічної конференції АММУ було включено пункт, де йдеться про забезпечення місцевих рад реальними ресурсами для виконання делегованих державою повноважень, - сказав Павло Козирєв, Український міський голова, голова Асоціації малих міст України.

З цією метою у результаті роботи шостої щорічної конференції малих міст України були визначені пропозиції щодо покращення місцевого самоврядування, які дозволять малим містам стати більш потужними. Вони визначені у резолюції учасників конференції, яка буде надіслана Президенту України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України. Ознайомитись із текстом Резолюції можна на сайті Асоціації малих міст за посиланням:

http://astu.com.ua/news/rezoljucija_ukhvalena_uchasnikami_vi_shhorichnoji_konferenciji_malikh_mist_ukrajini/2011-07-11-96 .

Фото взято з сайту Української міської ради: www.ukrainka.org

За детальнішою інформацією звертайтесь до Ольги Романів, спеціаліста зі зв'язків з громадськістю Проекту ПРООН/МПВСР за телефонами(044) 584-34-75, 584-34-76 або електронною поштою olga.romaniv@undp.org.ua


php shell download Hacklink Hack forumu

Muğla araç kiralama Entrümpelung firma Hack forum
#yasli kamagra jelHack Forummaltcasinobenjabethttps://acrecharge.net/