Оголошено конкурс на визначення виконавця по розробці типової освітньої програми для підвищення кваліфікації голів та/або членів правлінь ОСББ

25.07.2011   13:49

25 липня, м. Київ: Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України спільно з проектом ПРООН «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку» ініціюють конкурс по розробці  типової освітньої програми для підвищення кваліфікації голів та/або членів правлінь об’єднань співвласників багатоквартирного будинку. Зацікавлені експерти можуть подавати свої пропозиції у відповідності до завдань конкурсу до 5 серпня 2011 року.  

У 1992 році Верховна Рада України прийняла закон «Про приватизацію державного житлового фонду», який дозволив українцям, які мешкають в багатоквартирних будинках, приватизувати квартири, в яких вони проживають.

 

«Згідно із Законом, жителі, які приватизували квартири в багатоквартирних будинках, стали співвласниками всіх службових приміщень, структурних елементів та технічних систем цих будинків та заохочувались до створення об´єднань співвласників з тим, щоб забезпечити ефективне використання та утримання свого спільного нерухомого майна (багатоквартирних будинків). Проте більшість українців, які проживали в багатоквартирних будинках, змогли приватизувати свої квартири, але не створили об’єднань співвласників. Тому, більшість багатоквартирних будинків в Україні досі утримуються місцевими комунальними підприємствами, відомими під назвою ЖЕКи. З ряду політичних та економічних причин ЖЕКи не можуть належним чином утримувати та підтримувати багатоквартирні будинки в задовільному технічному стані.  В результаті цього, сьогодні структурні елементи та технічні системи практично всіх багатоквартирних будинків, збудованих до 2000 року, потребують капітального ремонту», говорить Леонід Туловський, експерт ПРООН/МПВСР з управління якістю.

 

Загальнодержавна програма реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2010-2014 роки передбачає посилення (шляхом створення об’єднань співвласників в багатоквартирних будинках (ОСББ)) впливу власників розміщених в багатоквартирних будинках приміщень на покращення надання послуг з утримання будинків та створення конкурентного ринку послуг, що надаються професійними менеджерами багатоквартирних будинків. В той же час кожне об’єднання співвласників зберігатиме право обирати: або утримувати свій будинок та вести його справи самостійно, або виступити в якості споживача запропонованих ринком професійних послуг, обираючи та укладаючи договір з професійними управителями житла на конкурентних засадах.

 

Створення цивілізованих ринкових відносин між споживачами та постачальниками управлінських послуг в галузі нерухомого багатоквартирного майна вимагає достатньої підготовки представників споживачів (голів правлінь ОСББ) та наявності у постачальників послуг високо професійного ставлення до своїх обов’язків.

 

Під час VI-ї щорічної конференції малих міст України, що проводилася 6-7 липня 2011 року в м. Українка Київської області Наталія Олійник, директор департаменту стратегії реформування ЖКГ Міністерства регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства України, презентувала спільні плани роботи ПРООН/МПВСР та Міністерства щодо розробки типової навчальної програми підвищення професійної кваліфікації голів та членів правлінь ОСББ.

 

У більшості міст України до 80% багатоквартирних будинків потребують негайної реконструкції, створення в них об’єднань співвласників, розвитку їх спроможності професійно управляти ресурсами та утримувати спільну власність силами своєї організації або наймаючи професійних надавачів послуг. Тому вкрай необхідною є розробка типової освітньої програми для підвищення кваліфікації голів та/або членів правлінь об’єднань співвласників багатоквартирного будинку, сказала Наталія Олійник.

 

Проект ПРООН/МПВСР сприяє впровадженню такої політики, практик і процедур, які, при використанні їх муніципальною владою, покращують умови життя населення, якість муніципальних та адміністративних послуг, забезпечують участь жителів у процесі прийняття рішень на місцевому рівні та сталий розвиток територіальних громад. Для того, щоб розпочати позитивні зміни у певних секторах муніципального управління та послуг, проект надає допомогу своїм містам-партнерам у формі тренінгів, освітньої літератури, інформаційних та аналітичних звітів, професійних консультацій та рекомендацій, а також малих грантів на реалізацію проектів місцевих громад.

 

У 2009 році проект ПРООН/МПВСР розробив та представив у містах-партнерах навчальний курс, у формі інформаційних та освітніх семінарів, для керівників та активістів ОСББ та членів груп, утворених найбільш активними власниками квартир, які ініціювали створення в своїх будинках ОСББ. На сьогодні такі тренінги проведені у 10 містах, в т.ч. Івано-Франківськ, Львів, Рівне, Рубіжне, Вознесенськ, Могилів-Подільський, Євпаторія, Нововолинськ, Тульчин, Саки. У рамках цих семінарів експерт проекту з управління якістю Леонід Туловський надав учасникам та учасницям інформацію та роз’яснення про норми чинного законодавства, завдання та функції ОСББ, роль співвласників у ньому, принципи управління організацією, бухгалтерського обліку, правил експлуатації та утримання багатоквартирного будинку, енергозбереження, про земельні питання тощо. У результаті, більшість з представників (членів правлінь) ОСББ, які відвідали семінари, почали більш професійно виконувати свої обов’язки; мешканці багатоквартирних будинків почали більш активно створювати свої об’єднання; населення стало більш грамотно вести діалог з місцевою владою з питань планування та реалізації проектів місцевого розвитку на основі спільної участі та співпраці.

 

Аналіз результатів, досягнутих в містах-партнерах місцевими ОСББ за участю місцевої влади та ПРООН/МПВСР, показує, що багато голів та членів правлінь ОСББ, так само як і багато спеціалістів наразі існуючих житлово-комунальних підприємств (ЖЕКів), за умови отримання належного навчання, мають великий потенціал стати професійними менеджерами, які надаватимуть професійні послуги більше ніж одному багатоквартирному будинку/ об’єднанню співвласників. Інформація, отримана від Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, аналіз форумів та Інтернет-видань, показує, що ситуація є подібною й в багатьох з інших міст України.

Розроблена освітня програма буде затверджена Міністерством освіти, науки, молоді та спорту та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, та включена до переліку програм основних навчальних закладів, які надають в Україні післядипломну освіту, для підвищення кваліфікації голів та/або членів правлінь об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).

 

Більш детально ознайомитись із завданням, умовами конкурсу та подати заявку на участь можна за наступним посиланням: http://undp.org.ua/en/tenders/?window=1&tender=1550  

 

За додатковою інформацією звертайтесь до п. Леоніда Туловського, експерта з управління якістю, за тел. (044) 584-3475, 584-3476 або електронною поштою: leonid.tulovsky@undp.org.ua


php shell download Hacklink Hack forumu

Muğla araç kiralama Entrümpelung firma Hack forum
#yasli kamagra jelHack Forummaltcasinobenjabethttps://acrecharge.net/