Міністерство освіти рекомендує навчати студентів питанням сталого розвитку суспільства

22.08.2011   14:31
Сталий розвиток суспільства – одне з пріоритетних завдань не лише України, а й усього світу, адже спонукає до гармонійного розвитку шляхом раціонального використання ресурсів, не ставлячи під загрозу потреби майбутніх поколінь.
Ідея сталого розвитку суспільства закладена у Декларації тисячоліття ООН 2000 року. Підписавши декларацію, Україна взяла на себе зобов’язання сприяти розвитку суспільства, виконуючи 15 основних завдань щодо зниження рівня бідності, розширення доступу до якісної освіти, безпеки навколишнього середовища, обмеження поширення ВІЛ/CНІДу, сприяння гендерній рівності та інших цілей.
Для України, як і для багатьох інших держав, перехід на засади сталого розвитку – це реальний шанс розв’язати низку складних та нагальних проблем та реалізувати існуючий потенціал в інтересах громадськості. Це завдання не лише для нинішнього, а й для прийдешніх поколінь, які стоять на порозі дорослого та свідомого життя і в чиїх руках майбутні відповідальні рішення. Особливо це стосується студентів та студенток – завтрашніх фахівців різних галузей управління.
З метою запровадження та поширення методології для реалізації засад сталого розвитку, в тому числі завдяки залученню громад до процесу прийняття рішень щодо місцевого розвитку, ПРООН підтримала розробку навчального курсу «Сталий розвиток суспільства». Авторський колектив у складі Масловської Л.Ц., Середи В.І. та Тимочко Т.В. та під керівництвом Садовенка А.П. розробив цей курс у 2006 році, після чого його викладання було розпочато в Академії муніципального управління (м. Київ). Після того як курс пройшов успішну апробацію та розповсюджений для ознайомлення іншим українським вищим навчальним закладам під час Всеукраїнської наукової конференції у 2008 році, його було оновлено із врахуванням практичних рекомендацій та вимог часу. 4 серпня 2011 року курс «Сталий розвиток суспільства»отримав гриф Міністерства освіти, науки і молоді та спорту України та відтепер рекомендований для викладання у вищих навчальних закладах України.
Підручник (уже в другому виданні) охоплює такі теми:
1.       Сталий розвиток суспільства – глобальний виклик врядуванню ХХІ століття
2.       Роль ООН у визначенні засад сталого розвитку
3.       Економічне зростання і сталий розвиток
4.       Екологічні проблеми у контексті сталого розвитку          
5.       Людський розвиток як головний чинник і показник суспільного прогресу         
6.       Науковий та освітній виміри збалансованого розвитку суспільства       
7.       Взаємодія національних, групових, приватних інтересів та сталий розвиток    
8.       Україна в контексті переходу на засади сталого розвитку            
9.       Соціальна мобілізація для збалансованого місцевого розвитку
10.   Стратегічне планування сталого місцевого розвитку     
 
ПРООН широко вітатиме ініціативи вищих навчальних закладів, які бажатимуть перейняти цей досвід та включити цей курс до їхніх навчальних планів. Пізніше цього року із представниками зацікавлених ВНЗ буде проведено круглий стіл для детального планування цієї роботи. 
З питань отримання підручника «Сталий розвиток суспільства» звертайтесь до Ольги Романів, спеціаліста зі зв’язків з громадськістю Проекту ПРООН/МПВСР за телефоном (044) 584 34 74 або через електронну пошту olga.romaniv@undp.org.ua

php shell download Hacklink Hack forumu

Muğla araç kiralama Entrümpelung firma Hack forum
#yasli kamagra jelHack Forummaltcasinobenjabethttps://acrecharge.net/