Переваги участі громад у місцевому розвитку на досвіді Рівного представлено делегації донорів

29.09.2011   15:26
27-28 вересня, м. Рівне: Активна участь організацій громад у місцевому самоврядуванні дійсно сприяє більш ефективному вирішенню проблем місцевого розвитку. Такого висновку дійшли учасники донорського візиту – представники та представниці ПРООН і Швейцарського бюро співробітництва – під час оглядового візиту до Рівного.

На сьогоднішній день реформування сектору житлово-комунального господарства є однією з найбільш пріоритетних завдань в країні. Кількість типових проблем ЖКГ щороку збільшується, в той час, як підвищені тарифи не гарантують навіть часткового їх вирішення. А, отже, - реформування не уникнути. Ще у 2001 році Верховна Рада України прийняла Закон України N 2866-III «Про об’єднання співвласників багатоквартирних будинків» (ОСББ), таким чином, надавши можливість громадян, які проживають у багатоквартирних будинках, своїми силами опікуватись спільною сумісною власністю мешканців та дбати про її покращення.
Цікавість до ОСББ збоку населення стрімко зростає у Рівному, адже результати роботи діючих на сьогодні 90 об’єднань дали їм можливість ефективно вирішити проблеми реконструкції покрівель, ремонту та заміни каналізаційних розгалужень, утеплення фасадів, облаштування прибудинкових територій, заміни вікон, а, отже, й економії на квартплаті.
Поза тим, створення громадських організацій чи піклувальних рад в дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах дає можливість освітянам вирішувати подібні інфраструктурні проблеми навчальних закладах. Та навіть більше – через мережу навчальних закладів, яка в Рівному оформлена у вигляді НГО, дбати про збагачення навчально-виховного процесу та вести інформаційну роботу серед населення з важливих питань людського розвитку.
Проект ПРООН «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку» є одним з тих, в основі яких лежить діяльність по підтримці реформування ЖКГ та сприяння у створенні ОСББ як найбільш ефективної форми управління житлом. Всього за час існування Проекту з 2004, за його підтримки було створено близько 600 організацій громад у 29 містах-партнерах та реалізовано понад 220 проектів по реконструкції та ремонту різних частин та систем будинків.
Активна діяльність ведеться у даному напрямку в м Рівне, де на сьогоднішній день реалізовано 15 проектів громад за підтримки «Муніципальної програми врядування та сталого розвитку», а також значно більше у рамках власної «Муніципальної програми сталого розвитку м. Рівного на 2009-2012 роки», розробленій та затвердженій рішенням сесії міської ради, завдяки чому місто самостійно фінансує проекти громад з міського бюджету. Загальна вартість усіх реалізованих проектів за такою схемою на сьогодні вже становить 6,8 млн. грн. (близько 0,8 млн. дол. США). 
Саме тут з ознайомчим візитом 27 – 28 вересня перебували Гуідо Белтрані, Директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні, та Елена Панова, Заступниця Директора Представництва ПРООН в Україні, у супроводі делегації, до складу якої ввійшли Світлана Грищенко, Петро Ільків, координатори програм Швейцарського бюро співробітництва, та Олена Урсу, експерт із врядування та сталого розвитку Проекту ПРООН/МПВСР. 
У ході візиту делегація зустрілась з Володимиром Хомком, Рівненським міським головою, іншими представниками місцевої влади, а також відвідала місця впровадження проектів, де спілкувалась із представниками організацій громад з питань набутого ними досвіду спільної роботи:
  • ОСББ «Газда», де пані Оксана Шостак, голова правління об’єднання, та її колеги-члени об’єднання, розповіли про реалізацію ними комплексного проекту з енергозбереження – через реконструкцію даху та утеплення фасаду багатоквартирного будинку;
  • ОСББ «Данила Галицького 4», де пані Галина Похильчук із сусідами розповіли про спільний досвід заміни труб гарячого та холодного водопостачання, реконструкції даху та ремонту міжпанельних швів будинку;
  • Громадську організацію «Мережа шкіл м. Рівне», яка презентувала проекти щодо заміни старих дерев’яних вікон на енергозберігаючі та результати навчально-інформаційних кампаній з підвищення обізнаності населення про запобігання ВІЛ/СНІДу, сприяння гендерній рівності, поширення ідей енерго- та ресурсозбереження, раціональне водокористування і т.д.
Завершуючи візит, п. Гуідо Белтрані високо оцінив результати роботи рівненської міської ради у забезпеченні сталого розвитку міста:
-       З точки зору будь-якого донора, Ваше місто однозначно можна назвати історією успіху. Адже той механізм роботи, який розроблений та запропонований донорською організацією, високо оцінений, перейнятий місцевою владою та широко використовується у повсякденній роботі вже навіть без нашої безпосередньої участі. То ж можна привітати як громади міста – за їхню ініціативність та бажання брати відповідальність за свій добробут у власні руки, так і місцеву владу – за готовність підтримувати місцеві громади у їхніх проектах та ініціативах.
За детальною інформацією звертайтесь до Олени Урсу, експерта з врядування та сталого розвитку Проекту ПРООН/МПВСР Olena.Ursu@undp.org.ua.

php shell download Hacklink Hack forumu

Muğla araç kiralama Entrümpelung firma Hack forum
#yasli kamagra jelHack Forummaltcasinobenjabethttps://acrecharge.net/