ПРООН представила успішні практики міст-партнерів у сфері ЖКГ

09.11.2011   15:48
Київ, 9 листопада: Проект ПРООН «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку» підтримав проведення 7-го міжнародного конгресу та виставки «Інституційні та технічні аспекти реформування житлово-комунального господарства», організований Міністерством регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України. Захід проходить 8 – 10 листопада у приміщенні Міжнародного виставкового центру.

Конгрес зібрав представників влади, муніципалітетів, приватного сектору, міжнародних проектів та програм з метою обговорення питань щодо удосконалення системи управління у сфері житлово-комунального господарства, впровадження більш ефективного управління і функціонування об’єктів водо-, теплопостачання та водовідведення, що перебувають у комунальній власності, шляхом залучення приватних інвестицій у технічне переоснащення зазначених об’єктів, що сприяє підвищенню якості комунальних послуг та прискоренню процесу реформування житлово-комунального господарства.

З вітальним словом до учасників звернувся Анатолій Близнюк, Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Він зазначив, що житлово-комунальне господарство як галузь,не повинне бути збитковим, і закликав місцеві органи влади розробити дієві регіональні програми вирішення типових проблем ЖКГ із залученням інвесторів та міжнародних організацій.

Виступаючи на конгресі, Олександр Аліпов, перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства поінформував:
-          На сьогоднішній день збитки в секторі ЖКГ сягають 2,2 млн грн., працівникам ЖЕКів не виплачено зарплату на суму 65 млн грн., понад 50% ліфтів відпрацювали термін експлуатації, 15% теплових мереж знаходяться в аварійному стані, лише 7% ТВП проходять повторну переробку, в той час, як решта 93% скидаються на полігони. Вирішення вищезазначених проблем вимагає залучення коштів, яких сьогодні бракує. Особливу роль влада відводить співпраці з міжнародними донорськими організаціями, які можуть допомогти нам розробити ефективні механізми вирішення проблем галузі, а також допомогти їх реалізувати на практиці.

Від імені міст-партнерів ПРООН/МПВСР, досвідом залучення громад до вирішення проблем у сфері поводження з твердими побутовими відходами, а також створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків поділився Микола Усенко, перший заступник Новоград-Волинського міського голови (Житомирська обл). За його словами, перший успішний проект у цій сфері був реалізований у місті у 2006 році і стосувався вивезення сміття з приватного сектору. Після аналізу ситуації було вироблено чіткий механізм роботи, зокрема, укладено договори з жителями міста на щотижневий вивіз сміття за символічну плату. З 2009 року місто розпочало роботу з впровадження роздільного збору відходів, а вже у 2011 році завдяки залученню інвестицій вдалося вивести цю роботу на якісно новий рівень, закупивши два контейнеровози та 200 пластикових контейнерів для встановлення у різних мікрорайонах міста. На сьогоднішній день у місті існує лише проблема із переробкою та утилізацією сміття. Обмежений бюджет не дозволяє придбати дороге устаткування, існуюча ж переробна лінія дає змогу відсортувати лише 20% сміття. Ведуться також роботи з розширення полігону. Успішна робота з населенням стала можливою завдяки соціальній мобілізації громад до активної участі у проектах місцевого розвитку, впровадженій у рамках партнерства із ПРООН.

Про інші практики проекту учасники конгресу дізналися з публікації «Поводження з твердими побутовими відходами в українських містах, роль міського населення в роздільному зборі сміття та рекомендації для органів місцевого самоврядування у містах», виданій ПРООН/МПВСР у 2011 році, та інформаційних матеріалів проекту.

Учасники конгресу також обговорювали, чи є майбутнє у об’єднань співвласників багатоквартирних будинків в Україні (В.Погорєлова), яким чином забезпечити можливість пільгових кредитів для ОСББ для реалізації проектів у сфері енергоефективності (Г.Гайда), що можна зробити за рахунок налагодження публічно-приватного партнерства для вирішення проблем ЖКГ (А.Піпер), потенціал  ефективності поводження з побутовими відходами (Ларіонов), тощо.

Наступні два дні семінару відведені для обговорення питань благоустрою населених пунктів, проблем питного водопостачання та реконструкції житла. За підсумками конгресу планується ухвалення фінальної декларації, в якій буде окреслено стратегічні питання реалізації реформи житлово-комунального господарства на наступний рік.

За детальнішою інформацією звертайтесь до Ольги Романів, спеціаліста зі звязків з громадськістю ПРООН/МПВСР за тел 063 350 03 92, або olga.romaniv@undp.org.ua
 

php shell download Hacklink Hack forumu

Muğla araç kiralama Entrümpelung firma Hack forum
#yasli kamagra jelbursa evden eve nakliyatbetparkblue dropskamagra jelkamagra jelkamagra jelbursa evden eve nakliyat
Muğla araç kiralama Entrümpelung firma Hack forum
#yasli kamagra jelbursa evden eve nakliyatbetparkblue dropskamagra jelkamagra jelkamagra jelbursa evden eve nakliyat