Участь громади, як стверджують спеціалісти, забезпечує кращу роботу місцевого самоврядування

20.08.2007   10:36
Стаття 3 «Європейської хартії місцевого самоврядування», ратифікованої Законом України у 1997 році, визначає концепцію місцевого самоврядування як “… право і спроможність органів місцевого самоврядування в межах закону здійснювати регулювання і управління суттєвою часткою суспільних справ, які належать до їхньої компетенції, в інтересах місцевого населення”. Ця можливість місцевих органів самоврядування у значній мірі визначається рівнем потенціалу їхніх посадових осіб.

У цьому контексті, у 2006 році Муніципальна програма врядування та сталого розвитку, що діє за підтримки ПРООН, разом з Українською асоціацією місцевих та регіональних влад (УАМРВ) розробили посібник “Децентралізація та ефективне місцеве самоврядування», а також відповідний навчальний курс для щойно обраних місцевих депутатів.

Посібник “Децентралізація та ефективне місцеве самоврядування» складається з 6 основних модулів, включаючи модулі “Місцеве самоврядування та децентралізація“, “Соціальна мобілізація для ефективного місцевого самоврядування“, “Участь громадян“, “Стратегічне планування“, “Оперативне планування“ та “Фінансове планування“. Минулого року було проведено навчання з цих питань для 140 посадових осіб міських рад; очікується, що біля 120 осіб пройдуть таке навчання у 2007 році.

Перший тренінг 2007 року був проведений 16-17 серпня у м. Рівне. Було залучено біля 30 учасників. Це були представники місцевих та регіональних органів самоврядування Волинської, Київської, Тернопільської, Рівненської та Вінницької областей. Учасники тренінгу були обрані УАМРВ серед тих місцевих рад, які поділяють бачення участі громади як одного з шляхів підвищення ефективності місцевого самоврядування та покращення надання послуг на місцевому рівні.

“Пропорційна система виборів до органів місцевого та регіонального самоврядування принесла багато нових змін до законодавства України; ці зміни є позитивними і негативними. Відповідно до статистики, майже 80% складу місцевих органів самоврядування змінилися. До місцевих урядів приєдналися як досвідчені, так і абсолютно нові люди, які не знайомі з особливостями децентралізації. Тренінг, що був організований УАМРВ разом з ПРООН/МПВСР, націлений на другу групу людей. Учасники можуть дізнатися про досвід роботи попередніх рад, про права та обов’язки службовців органів місцевого самоврядування, глибоко зрозуміти специфіку передачі повноважень від органів державної влади до місцевого самоврядування, а пізніше - до громадських організацій та об’єднань громадян. Найважливішим є те, що люди, які є досить новими у місцевому самоврядуванні, мають чудову нагоду навчитися від досвідчених осіб”, – сказав В’ячеслав Негода, керівник Секретаріату УАМРВ.

В результаті, учасники тренінгу вивчили механізм децентралізації та місцевого самоврядування разом із шляхами залучення широкої громадськості до процесу прийняття рішень. Вони вдосконалили свої знання щодо фінансового, оперативного та стратегічного планування з метою посилення майбутнього розвитку міста. Тренінг також розбудував загальний потенціал місцевих урядів щодо управління процесом децентралізації на місцевому рівні. Блок із “Соціальної мобілізації та ефективного місцевого самоврядування“ дуже зацікавив учасників тренінгу та довів важливість ролі, які виконують врядування за широкої участі громадян та соціальна мобілізація, особливо, у зміцненні децентралізації та сталого місцевого розвитку загалом.

"Ocoбисто я довідався багато цікавої та корисної інформації, яку ніде більше не отримаєш. Привабливість таких навчань у тому, що тренери не лише читають лекції, але й дають практичні відповіді та поради та твої питання. Дані заходи мають обов'язково продовжуватись у майбутньому та бути запропоновані іншим місцевим органам самоврядування", - сказав Микола Бойченко, Кагарлицький міський голова, учасник тренінгу.

Тренерами були В’ячеслав Негода – керівник Секретаріату УАМРВ (блок “Місцеве самоврядування та децентралізація“), Сергій Колотов – заступник Новоград-Волинського міського голови (блок “Стратегічне планування“), Ірина Скалій – експерт із врядування та сталого розвитку ПРООН/МПВСР (блок “Соціальна мобілізація для ефективного місцевого самоврядування“), Валерій Рубцов – директор Інституту місцевої демократії (блок “Участь громадян“), Юрій Ганущак - радник із питань фінансів та бюджетування Секретаріату Президента України (блок “ Фінансове планування“).

Муніципальна програма врядування та сталого розвитку (МПВСР) Програми розвитку ООН в Україні була започаткована в квітні 2004 р. для розробки та демонстрації спільного та прозорого механізму локалізації принципів сталого розвитку. Метою МПВСР є сприяння розвитку демократичного управління задля покращення якості життя людей в містах України. З часу започаткування Програми, було впроваджено 83 проекти громад у 16 містах-партнерах на загальну суму 10693.2 тис. грн., безпосередню вигоду від впровадження яких отримали 68 тис. громадян міст. У 2007 році, ПРООН/МПВСР співпрацює у партнерстві із Швейцарським бюро співробітництва з питань сприяння децентралізованому місцевому розвитку в містах України.

Процес відбору кандидатів для майбутніх тренінгів досі триває. Планується, що, принаймні, ще 2 подібні тренінги буде проведено у майбутньому. Для отримання детальнішої інформації про ПРООН/МПВСР та для подачі заяви на участь у майбутніх тренінгах, будь ласка, звертайтеся до Олени Урсу, експерту із моніторингу та зв’язків ПРООН/МПВСР, по телефону (+38044) 280 30 07, або електронною поштою: olena.ursu@undp.org.ua. За детальнішою інформацією звертайтеся на веб-сторінку проекту:
 

php shell download Hacklink Hack forumu

Muğla araç kiralama Entrümpelung firma Hack forum
#yasli kamagra jelbursa evden eve nakliyatbetparkblue dropskamagra jelkamagra jelkamagra jelbursa evden eve nakliyat
Muğla araç kiralama Entrümpelung firma Hack forum
#yasli kamagra jelbursa evden eve nakliyatbetparkblue dropskamagra jelkamagra jelkamagra jelbursa evden eve nakliyat