ШБС, ПРООН підтримують передачу знань щодо підходу участі громад у розвитку до міст Криму

18.04.2008   08:36
16 квітня 2008 року, м. Вознесенськ (Миколаївська обл.): 14 представників та представниць місцевих громад із міст Джанкой, Щолкіне та Бахчисарай (АР Крим) відвідали місто Вознесенськ з метою вивчення його досвіду щодо широкого залучення громад до місцевого процесу прийняття рішень щодо розвитку та встановлення системи управління якістю муніципальних послуг у відповідності до міжнародних стандартів ISO 9001:2000.
Вознесенська міська рада встановила партнерство із «Програмою муніципального врядування та розширення повноважень громад», що впроваджується Програмою розвитку ООН, у серпні 2006 року. Головною метою заходів Програми на місцевому рівні є допомогти місцевим громадам організуватися задля вирішення їхніх власних проблем розвитку за принципом самодопомоги. Відтоді, відділ підтримки муніципальних ініціатив та інвестицій Вознесенської міської ради, створений в рамках цього партнерства, успішно працює із місцевими громадянами, мотивуючи їх об’єднувати зусилля із органами місцевої влади та донорськими агенціями задля впровадження проектів та ініціатив у сталий спосіб.

У результаті, було впроваджено 6 проектів на загальну суму 556 тис. грн., де місцеві громади зробили внесок в обсязі 10% від загальної вартості проекту, 45% було внесено ПРООН та 45% - Вознесенської міською радою. Проекти були ініційовані громадськими організаціями шкіл та дитячих садків для покращення санітарно-гігієнічних умов, реконструкції каналізаційної системи та системи опалення задля кращого навчально-виховного середовища, НГО «Сприяння розвитку освіти м. Вознесенськ» задля підвищення рівня доступу учнів місцевих шкіл до питної води, та об’єднаннями співвласників багатоквартирних будинків і органами самоорганізації населення з метою побудови водопроводу та каналізаційної системи для жителів певних мікрорайонів.

“Найбільш важливо те, що ми не нав’язували впровадження проектів місцевим громадам. Спочатку ми організували ряд зборів для спільного визначення проблем, їх пріоритезації та планування. Тільки після того, як громади разом пройшли через цей процес, вони зрозуміли свою роль у вирішенні власних проблем, відчули себе власниками цих проектів та активно долучилися до їх впровадження фінансовими та трудовими внесками» - пояснив відвідувачам Олександр ЗАЇКА, начальник відділу підтримки муніципальних ініціатив та інвестицій.

Також з метою підвищення інституційного потенціалу щодо спільного врядування та сталого розвитку у місті, ПРООН/МВРПГ надала підтримку Вознесенській міській раді у встановленні системи управління якістю муніципальних послуг у відповідності до ISO 9000:2001 задля покращення врядування, надання послуг та якості життя громадян. Станом на кінець першого кварталу 2008 року, процес навчання та консультування був завершений, розроблена необхідна документація, проведено внутрішній аудит та подано документи компетентній організації щодо отримання відповідного сертифікату з системи управління якістю муніципальних послуг у відповідності до ISO 9000:2001. Після оцінки успішності експерименту, даний досвід може бути розповсюджений серед інших зацікавлених міст-партнерів. Наразі, п. Василь ФЕДОРОВ, заступник міського голови, представив учасникам оглядового візиту досягнення проекту та нові механізми надання послуг місцевим громадянам.

Міста Саки, Джанкой та Шолкіне АР Крим приєдналися до ПРООН/МВРПГ у 2007 році у контексті підпроекту «Сприяння умовам врядування та розвитку міст України за участю громад», що підтримується Швейцарською агенцією розвитку та співробітництва (ШАРС). Оглядовий візит для місцевих громад цих міст був організований за підтримки ШАРС, щоб допомогти їм ефективно ініціювати подібні заходи у власному місті.

“Громади у нашому місті мають багато подібних проблем. Ми раді, що тут, у Вознесенську, ми змогли побачити реальні приклади того, як ці проблеми можуть бути вирішені, якщо всі члени громади об’єднаються та щось зроблять для того, аби покращити якість власного життя. Думаю, що ми є тими людьми, які хочуть щось зробити, а тепер ми ще й маємо уявлення, як це зробити. Досвід жителів Вознесенська є чудовим прикладом для наслідування”, - сказала Айше РАМАЗАНОВА, директор школи м. Джанкой.

Передача знань щодо підходу місцевого розвитку, орієнтованого на громади, є одним із головних завдань «Програми муніципального врядування та розширення повноважень громад» - ІІІ-ї фази Програми, передбаченої на 2008-2010 роки. ШАРС підтримує підпроект в рамках цієї Програми з метою сприяння умовам спільного врядування та розвитку у містах Вінницької області та АР Крим. Ще ряд заходів у цьому напрямку заплановано на 2008 рік.

Для отримання більш детальної інформації, звертайтесь, будь ласка, до п. Олени УРСУ, експерта ПРООН/МВРПГ з моніторингу та зовнішніх зв’язків, за телефоном (067) 290 36 42 або електронною поштою: olena.ursu@undp.org.ua
 

php shell download Hacklink Hack forumu

Muğla araç kiralama Entrümpelung firma Hack forum
#yasli kamagra jelHack Forummaltcasinobenjabethttps://acrecharge.net/