Проект ПРООН підтримує створення дієздатних організацій громад у містах

12.05.2008   13:13
Травень 2008 р., Київ: Програма муніципального врядування та розширення повноважень громад, що впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні, видала публікацію «Як створити дієздатну організацію громади», спрямовану на підтримку зусиль українських міських рад щодо активного залучення місцевих громад до процесу прийняття рішень щодо місцевого розвитку та на консультування громадян міст із питань самостійного вирішення ними своїх пріоритетних проблем розвитку.
Досвід країн світу, включаючи країни Європи і Україну, свідчить, що люди можуть успішно вирішувати свої власні місцеві проблеми у випадку, якщо вони організуються та створять дієздатну організацю громади. У сьогоднішньому світі донорські організації, державний сектор, органи місцевої влади та неурядові громадські організації визнають той факт, що жодна особа або організація не в змозі вирішити всі місцеві проблеми виключно власними зусиллями. Тому вони шукають гідних партнерів, щоб об’єднати зусилля та вирішувати місцеві проблеми разом. Загальновідомо, що найкращими партнерами на місцевому рівні є самі ж громадяни. Якщо люди виявлять бажання допомогти самим собі, то ці організації громадського та приватного секторів також проявляють зацікавленість підтримати їх у цьому починанні. Така підтримка надається на засадах партнерства, що ґрунтується на взаємній довірі та здатності людей до самодопомоги у вирішенні своїх пріоритетних проблем соціального, економічного чи екологічного розвитку.

У цьому контексті, з 2004 року Програма розвитку ООН впроваджує Програму муніципального врядування та розширення повноважень громад. Програма працює у партнерстві із міськими радами та надає підтримку на розбудову потенціалу громадян міст щодо самодопомоги. За період діяльності Програми було здобуто багатий досвід щодо надання допомоги громадянам міст у створенні дієздатних організацій громад та їх офіційної державної реєстрації у найбільш прийнятній організаційно-правовій формі задля забезпечення майбутньої сталості та ефективності організації у наданні послуг своїм членам. Завдяки такій підтримці, з часу започаткування Програми у 2004 році, у містах було створено 285 організацій громад жителів (об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, обслуговуючих кооперативів, органів самоорганізації населення та ін.) із понад 32 тисячами членів (58% жінок та 42% чоловіків). Ці організації громад спромоглися впровадити 141 проект щодо покращення або створення власного майна на загальну суму 3360 тис. дол. США. Загальна вартість проектів співфінансувалася самими громадами (12% від загальної вартості проектів), міськими радами – партнерами (51%), фондом ПРООН/ПМВРПГ (33%) та іншими місцевими донорами з приватного або громадського сектору (4%). Отже, загальний внесок місцевих партнерів до загального фонду фінансування проектів становив 67%.

Уроки, отримані партнерськими громадами та муніципальними відділами підтримки громадських ініціатив, створеними у кожному місті-партнері для впровадження заходів Програми на місцевому рівні, були узагальнені та включені до практичного посібника щодо впровадження заходів Програми, розробленого для громадян України, що бажають брати активну участь у процесі прийняття рішень щодо місцевого розвитку та підвищення рівня свого життя власними силами. Дані рекомендації та уроки стали частиною посібника «Як створити дієздатну організацію громади», який сьогодні став доступним для користування всіма громадянами українських міст та іншими зацікавленими особами, пов’язаними із місцевим розвитком.

“Реальна самоорганізація населення є дуже важливою у загальному для ефективного місцевого розвитку, орієнтованого на громади в Україні, та для вирішення існуючих проблем у житлово-комунальному господарстві зокрема. У діяльності нашого відділу ми широко застосовуємо рекомендації, надані експертами Програми муніципального врядування та розширення повноважень громад ПРООН, що нещодавно стали частиною посібника зі створення дієздатних організацій громад. Ці поради довели свою ефективність у мотивуванні людей щодо самоорганізації, об’єднання зусиль із місцевими органами влади та спільного вирішення їхніх пріоритетних проблем розвитку”, – говорить п. Ірина Гудзь, начальниця відділу підтримки громадських ініціатив та інвестицій Новоград-Волинської міської ради.

Електронну версію посібника можна завантажити з розділу «Видання» на сайті Програми http://msdp.undp.org.ua.

Для отримання більш детальної інформації, звертайтесь, будь ласка, до п. Олени УРСУ, експерта ПРООН/МВРПГ з моніторингу та зовнішніх зв’язків, за телефоном (067) 290 36 42 або електронною поштою:
olena.ursu@undp.org.ua
 

php shell download Hacklink Hack forumu

Muğla araç kiralama Entrümpelung firma Hack forum
#yasli kamagra jelHack Forummaltcasinobenjabethttps://acrecharge.net/