Керівники органів місцевого самоврядування 22 міст обговорили проблеми людського розвитку, визначили пріоритетні завдання

30.06.2008   11:22
26-27 червня, Вознесенськ (Миколаївська обл.): Зустріч 35 міських голів та інших представників органів місцевого самоврядування була організована проектом ПРООН задля обміну досвідом щодо розроблених моделей та механізмів прискорення людського розвитку, практики широкого залучення громад до прийняття рішень на місцевому рівні та налагодження системи управління якістю муніципальних послуг у відповідності до міжнародних стандартів ISO 9001:2000.
Місто Вознесенськ, в якому проживає близько 39 тисяч мешканців, є одним із найактивніших партнерів «Муніципальної програми врядування та сталого розвитку» ПРООН, яке робить великий внесок у досягнення її програмних цілей та є Головуючим у Національному форумі міст-партнерів з листопада 2007 року. Юрій Гержов, Вознесенський міський голова, та його команда були господарями зустрічі щодо обміну найкращими практиками місцевого самоврядування між міськими головами та іншими особами, відповідальними за прийняття рішень із міст західної частини України та сусідніх регіонів, включаючи міста Галич, Долина (Івано-Франківська обл.), Бережани, Гусятин (Тернопільська обл.), Тульчин, Калинівка (Вінницька обл.), Новоград-Волинський (Житомирська обл.), Кам’янець-Подільський (Хмельницька обл.), Дубно (Рівненська обл.), Джанкой, Саки, Щолкіне (Крим), Білгород-Дністровський (Одеська обл.), Рубіжне (Луганська обл.), Миколаїв, Первомайськ, Южноукраїнськ, Нова Одеса та інші міста Миколаївської обл., представників Міністерства регіонального розвитку та будівництва України та Українського інституту підприємництва (у цілому, близько 35 учасників).

Протягом візиту, Юрій Гержов представив досвід міста щодо розробки загальноміської програми енергозбереження, інноваційної моделі управління системою охорони здоров’я, ефективні механізми управління комунальними підприємствами, посилення зв’язків міської ради із громадськими організаціями на зразок Агенції економічного розвитку міста задля вирішення проблем, пов’язаних із управлінням земельними ресурсами, міським бюджетом, впровадженням соціальних проектів та ін. Учасники мали можливість відвідати міську раду, яка сьогодні надає послуги місцевим громадянам у відповідності до вимог міжнародного стандарту ISO 9001:2000, місцеву лікарню, в якій застосовується інноваційна модель управління системою охорони здоров’я, міську когенераційну установку, встановлену з метою підвищення енергоефективності водопостачання, об’єднання співвласників багатоквартирного будинку та місцеві навчальні заклади, які впровадили проекти власних громад за підтримки ПРООН задля підвищення якості життя своїх членів.

“Я переконаний, що місцеві органи самоврядування повинні вміти налагоджувати ефективну діяльність місцевих комунальних підприємств, заробляти кошти для місцевого бюджету та залучати інвестиції з метою вирішення проблем у різних сферах місцевого розвитку, включаючи задоволення базових людських потреб, таких як постачання питної води, освіта, охорона здоров’я, забезпечення якісним житлом та інші. Події на зразок сьогоднішньої приносять вигоду всім містам-учасникам, оскільки дають нам можливість навчитися один в одного, виробити інноваційні ідеї та застосувати життєздатні моделі вирішення різних проблем, пов’язаних із людським розвитком у наших містах”, - сказав Юрій Гержов.

Вознесенська міська рада встановила партнерство із ПРООН/МПВСР у серпні 2006 року. Головною метою заходів Програми на місцевому рівні є допомогти місцевим громадам організуватися задля вирішення їхніх власних проблем розвитку за принципом самодопомоги. Відтоді, відділ підтримки муніципальних ініціатив та інвестицій Вознесенської міської ради, створений в рамках цього партнерства, успішно працює із місцевими громадянами, мотивуючи їх об’єднувати зусилля із органами місцевої влади та донорськими агенціями задля впровадження проектів та ініціатив у сталий спосіб. У результаті, було впроваджено 6 проектів на загальну суму 556 тис. грн., де місцеві громади зробили внесок в обсязі 10% від загальної вартості проекту, 45% було внесено ПРООН та 45% - Вознесенської міською радою.

З метою підвищення інституційного потенціалу щодо спільного врядування та сталого розвитку у місті, ПРООН/МПВСР надала підтримку Вознесенській міській раді у налагодженні системи управління якістю муніципальних послуг у відповідності до ISO 9000:2001 задля покращення врядування, надання послуг та якості життя громадян. Василь Федоров, перший заступник Вознесенського міського голови, представив учасникам візиту досягнення проекту та нові механізми надання послуг місцевим громадянам. “Отримання сертифікату відповідності міжнародному стандарту ISO 9001:2000 не є самоціллю у такому проекті для органів місцевого самоврядування. Найважливіше – це розробити ефективний та раціональний інструмент управління діяльністю виконавчих органів місцевого самоврядування та підвищити рівень задоволеності членів громади послугами, які їм надаються”, - сказав він.

Протягом підсумкового круглого столу, відвідувачі виробили ряд рекомендацій для органів місцевого самоврядування, які бажають перейняти підхід до місцевого розвитку, орієнтований на громади. Вони дійшли згоди щодо необхідності створення спеціалізованих відділів підтримки муніципальних ініціатив та інвестицій і спеціальних навчальних програм для посилення їхньої діяльності в будь-якому місті. Учасники бачать важливу роль ПРООН у наданні дорадчої, консультаційної підтримки, сприяння розбудові спроможності органів місцевого самоврядування та розширення повноважень громад по всій Україні. Також було зазначено, що шляхом налагодження системи стратегічного планування розвитку міст, кожне окреме місто має визначити свою спеціалізацію (наприклад, історичне місто, туристичний або промисловий центр і т.д.) та розробити цільові муніципальні політики та програми на підтримку цього стратегічного бачення міста паралельно із наданням підтримки на громадські ініціативи, що відображають типові проблеми для всієї України. У цьому контексті, учасники схвально відгукнулися про рекомендації, визначені у звіті ПРООН за 2008 рік про «Людський розвиток та європейський вибір України», який був також презентований під час заходу.

Головною метою цього візиту був обмін знаннями та досвідом щодо місцевого розвитку за участю громад та мотивування міських рад до перейняття підходу підтримки ініціатив місцевих громад. Оскільки одним із завдань ПРООН/МПВСР є розбудова спроможності посадових осіб місцевих та регіональних органів влади сприяти покращенню надання громадських послуг на місцевому рівні, то у 2008 році ці заходи реалізовуються за підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва з метою сприяння міжміській співпраці та обміну найбільш визначними досягненнями у сфері місцевого самоврядування.

«Обмін знаннями між містами східної/південної та західної частини України є дійсно необхідним для вивчення здобутків одне одного у сфері соціального, економічного та екологічного врядування та формування атмосфери взаємоповаги та порозуміння. Ми вдячні, що у той час як політики своїми діями іноді загострюють міжрегіональні конфлікти в Україні, ця Програма поєднує нас та допомагає підвищити ефективність нашої роботи в сфері місцевого розвитку», - сказав Юрій Арцев, Секретар Рубіжанської міської ради під час візиту.

Пізніше цього року подібний візит буде організований Програмою до м. Івано-Франківськ та Долина. Для отримання більш детальної інформації, просимо звертатись до п. Олени УРСУ, експерта Програми з питань врядування та сталого розвитку, за телефоном(067) 290 36 42 або електронною поштою: olena.ursu@undp.org.ua

php shell download Hacklink Hack forumu

Muğla araç kiralama Entrümpelung firma Hack forum
#yasli kamagra jelHack Forummaltcasinobenjabethttps://acrecharge.net/