У Тульчині обговорили залучення населення до проекту з інтегрованого підходу до поводження з твердими побутовими відходами

28.07.2011   13:56
28 липня у Тульчині відбулось засідання робочої групи на тему участі населення в проекті з інтегрованого підходу до поводження з твердими побутовими відходами. В рамках зустрічі за участі представників ПРООН/МПВСР, проекту DESPRO, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, місцевої влади, експерта з міжмуніципального співробітництва з Представництва ПРООН в Македонії обговорили досвід Тульчинського району у сфері налагодження роздільного збирання, сортування та утилізації сміття, здобутки та потенційні ризики, а також обговорили можливі шляхи залучення громадськості до поводження з ТПВ.
У робочій зустрічі взяли участь п. Боран Іваноскі, керівник компоненту щодо розвитку потенціалу та управління знаннями Програми "Міжмуніципальне співробітництво з метою підвищення якості адміністративних послуг та вступу до ЄС" (ПРООН Македонія), Людмила Полтораченко, заступник директора департаменту благоустрою та комунального обслуговування – начальник відділу поводження з побутовими відходами Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Ірина Скалій, Керівник Проекту ПРООН «Муніципальної програми врядування та сталого розвитку», Леонід Туловський, спеціаліст з управління якістю Проекту ПРООН/МПВСР, Олена Урсу, експерт із врядування та сталого розвитку Проекту ПРООН/МПВСР, Андрій Артов, експерт  проекту DESPRO з питань поводження з ТПВ, та ін.

В рамках засідання Валерій Весняний, Тульчинський міський голова, ознайомив гостей зі станом реалізації міжмуніципального проекту з питань інтегрованого підходу до поводження з твердими побутовими відходами на місцевому рівні (охоплює м. Тульчин, с. Суворівка та с. Кинашів). П Весняний звернув увагу присутніх на ряд ризиків, пов’язаних з плануванням та впровадженням інтегрованого підходу до системи поводження з ТПВ. Серед них особливої уваги вимагає проблема низької проінформованості населення у цій сфері, брак коштів на реалізацію інфраструктурних проектів та довгий процес планування.
Зі свого боку представники ПРООН/МПВСР представили досвід та форми роботи з населенням у рамках ініціатив та проектів міст України з питань поводження з твердими побутовими відходами. Зокрема, було озвучено успішний досвід впровадження роздільного збирання, сортування, вивезення та утилізації сміття в Івано-Франківську у 2007 році. Проект реалізовувався силами громади за фінансової підтримки ЄС та технічної підтримки ПРООН/МПВСР, а зараз здобув продовження на наступні роки за підтримки ЄС. Олена Урсу також детально розповіла про співпрацю ПРООН/МПВСР з екологічним клубом «Еремус» у сфері просвітницької діяльності стосовно енергоефективності, а також перспективи транслювання цього досвіду на тему роздільного збирання та сортування сміття. Можливі форми залучення населення включають роботу з дітьми та молоддю через проведення тематичних виховних годин у школах з метою формування екологічно-орієнтованої мотивації, розробку ряду публікацій на цю тему, як для дітей так і для працівників ЖЕКів, членів ОСББ, та ін.

Презентацію "Участь громадян. Досвід роботи з населенням у рамках ініціатив та проектів міст України з питань поводження з твердими побутовими відходами" можна завантажити з нашого сайту за посиланням: 
http://msdp.undp.org.ua/data/publications/mgsdp_presentation.ppt

За підсумками зустрічі учасники робочої групи у місячний термін визначать подальші кроки щодо залучення громадян міста та району до проекту по поводженню з ТПВ та задокументують їх у вигляді плану дій.

За детальною інформацією звертайтесь до Ольги Романів, спеціаліста зі зв’язків з громадськістю Проекту ПРООН/МПВСР електронною поштою 
olga.romaniv@undp.org.ua, або за телефоном 063 350 43 92

php shell download Hacklink Hack forumu

Muğla araç kiralama Entrümpelung firma Hack forum
#yasli kamagra jelHack Forummaltcasinobenjabethttps://acrecharge.net/