ПРООН та Академія муніципального управління презентували навчальний курс та посібник «Сталий розвиток суспільства»

28.10.2011   07:25
27 жовтня, Київ: Академія муніципального управління спільно із проектом ПРООН «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку» (ПРООН/МПВСР) презентували спільну розробку – навчальний курс та посібник «Сталий розвиток суспільства». Друге видання посібника, розроблене за фінансової підтримки Швейцарської Конфедерації, у 2011 році було рекомендовано Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України до викладання у вищих навчальних закладах.

27 жовтня у приміщенні Академії муніципального управління  (АМУ) відбулась презентація навчального курсу та посібника “Сталий розвиток суспільства». Даний навчальний курс, розроблений у рамках проекту ПРООН/МПВСР, викладається в Академії муніципального управління з 2007 року та охоплює питання сутності, актуальності, причин та передумов сталого розвитку, ролі ООН у вирішенні глобальних проблем людства, значення сталого розвитку для економічного зростання, впровадження принципів сталого розвитку в Україні, можливостей використання інструменту соціальної мобілізації для сталого місцевого розвитку, а також існуючий досвід у напрямку впровадження засад сталого розвитку.
 
Захід зібрав понад 70 викладачів вищих навчальних закладів з усіх регіонів України, які мають власні практики викладання питань сталого розвитку або зацікавлені у їх запровадженні, представників Програми розвитку ООН та Швейцарського бюро співробітництва в Україні, громадських організацій, які працюють у даній сфері.Кожен учасник та учасниця заходу отримали примірник презентованого навчального посібника.
 
У презентації взяли участь Тамара Іванова - Проектор АМУ з навчально-педагогічної роботи, Елена Панова - заступниця директора Представництва ПРООН в Україні, Гуідо Бельтрані - директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні, Ірина Скалій - керівник ПРООН/МПВСР, Джейсінгх Сах - міжнародний менеджер проекту ЄС та ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» та інші.
 
Виступаючи з вітальним словом на заході, Елена Панова наголосила на важливості співпраці із вищими навчальними закладами задля сприяння поширенню освіти для сталого розвитку. Вона особливо відзначила зусилля Академії муніципального управління та її провідну роль у розробці навчального курсу «Сталий розвиток суспільства», включенні його до навчальних планів Академії та отримання схвального відгуку Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України щодо розробленого посібника.
 
Гуідо Бельтрані, Директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні, у своєму вітальному слові учасникам сказав: «Швейцарська допомога зосереджена на впровадженні нових ефективних механізмів залучення громад до місцевого самоврядування та створенні систем управління якістю муніципальних послуг у відповідності з міжнародними стандартами. Такий підхід сприяє залученню громад до прийняття рішень на місцях. Залучення громадян (населення)є ключовимфакторомдлясталогорозвитку: задіяні люди вірять у майбутнє, в краще майбутнє. Інший важливий фактор для сталого розвитку – освіта. Освіта розширює наші знання та змінює наше ставлення. Підвищення кваліфікації у сфері сталого розвитку для державних службовців та виборних членів місцевих органів самоврядування, безсумнівно, сприяє забезпеченню ефективного управління».

Презентуючи друге видання посібника зі сталого розвитку суспільства, Анатолій Садовенко розповівпередісторію розробки курсу, яка розпочалась у 2006 році з утворення Національного форуму ВНЗ-партнерів ПРООН/МПВСР. Спільними зусиллями вони розробили перший навчальний курс «Сталий розвиток суспільства», невід’ємною частиною якого став розділ «Соціальна мобілізація для збалансованого місцевого розвитку».
Вперше в Україні Академія муніципального управління включила до своїх навчальних планів предмет сталого розвитку суспільства, у рамках якого молодь дізнається про практичні аспекти децентралізації, демократичного врядування, концепції розвитку громади, механізми залучення громад до місцевого самоврядування, вперше чує про термін «соціальна мобілізація» та має можливість пройти реальне прикладне стажування в муніципальних відділах підтримки громадських ініціатив при міських радах. Протягом 2007-2010 років АМУ активно ділилася своїм досвідом з іншими ВНЗ під час ознайомчих візитів та всеукраїнських наукових конференцій, збираючи відгуки та рекомендації інших науковців та експертів-практиків щодо удосконалення власного курсу. 4 серпня 2011 р курс отримав гриф Міністерства освіти, науки, молоді та спорту України та є рекомендованим до викладання у вищих навчальних закладах України.
Особливу увагу на заході було відведено внескові та успішним практикам вищих навчальних закладів України у досягненні цілей Декади Організації Об'єднаних Націй з освіти в інтересах збалансованого сталого розвитку. Декларація відображає спільне бачення лідерів світових держав стосовно освіти, як основного інструменту для вирішення таких проблем сталого розвитку, як подолання бідності, розвиток сільських регіонів, охорона здоров’я, вирішення екологічних проблем, збалансоване використання природних ресурсів та низки інших. Освіта для сталого розвитку є новим підходом до організації навчального процесу, спрямованого на інформування суспільства про проблеми сталого розвитку та формування цінностей та світогляду, орієнтованих на збалансоване використання ресурсів.
 
Наприкінці заходу, представники ПРООН та Швейцарського бюро співробітництва в Україні заохотили інші вищі навчальні заклади переймати цей досвід та робити свій внесок у досягнення цілей Декади ООН щодо освіти для сталого розвитку 2005-2015 рр. Молодих професіоналів, державних і муніципальних службовців із відповідними знаннями запросили брати активну участь та підтримувати проекти організацій громад зі сталого розвитку у містах та селах України.
 
Для отримання детальнішої інформації звертайтесь до Ольги Романів, спеціаліста з моніторингу та зовнішніх зв'язків за тел. (044) 584-34-75 або електронною поштою: olga.romaniv at undp.org.ua

php shell download Hacklink Hack forumu

Muğla araç kiralama Entrümpelung firma Hack forum
#yasli kamagra jelbursa evden eve nakliyatbetparkblue dropskamagra jelkamagra jelkamagra jelbursa evden eve nakliyat
Muğla araç kiralama Entrümpelung firma Hack forum
#yasli kamagra jelbursa evden eve nakliyatbetparkblue dropskamagra jelkamagra jelkamagra jelbursa evden eve nakliyat