ПРООН мотивує громади експлуатувати та самостійно утримувати своє майно

25.04.2008   10:54
У квітні 2008 року «Програма муніципального врядування та розширення повноважень громад», що впроваджується Програмою розвитку ООН, випустила нову публікацію - «ЕКСПЛУАТАЦІЯ ТА УТРИМАННЯ МАЙНА ГРОМАДИ». Ця збірка рекомендацій обгрунтовує необхідність утримання та обслуговування майна, створеного або покращеного силами громади в результаті виконання проектів за підтримки Програми, та описує законодавчо-нормативну базу, що регламентує таку діяльність. Рекомендації адресовані, в першу чергу, жителям багатоквартирних будинків, але можуть також бути застосовані, за умови адаптації до відповідного контексту, жителями приватних будинків або представниками громадських організацій навчальних закладів.
Починаючи з квітня 2004 року, Програма муніципального врядування та розширення повноважень громад», що впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні, надає підтримку місцевим громадам і сприяє розвитку їхнього потенціалу самостійно визначати й вирішувати нагальні потреби, що турбують жителів; мобілізовувати наявні ресурси; реалізовувати проекти, спрямовані на покращення якості життя та забезпечення сталості позитивних результатів, отриманих у ході реалізації таких проектів. Для покращення умов життя члени місцевої громади, створивши і зареєструвавши відповідну організацію, можуть реалізовувати проекти будівництва або капітального ремонту та реконструкції дахів, систем водопостачання, опалення, каналізації, газопостачання, утеплення будинків, встановлення енергозберігаючих вікон, загальнобудинкових приладів обліку, спорудження дитячих та спортивних майданчиків тощо.

Традиційно, функції обслуговування комунального майна покладаються на відповідні структури та житлово-комунальні підприємства міста. Проте, у процесі самостійного виконання проекту члени громади починають усвідомлювати, що для збереження досягнутого успіху та покращених умов життя необхідно забезпечити належне утримання результатів реалізованого проекту, а не знову і знову просити і чекати, поки відповідні служби зможуть це виконати. Більше того, політика держави, яку спрямовано на залучення жителів до вирішення питань місцевого розвитку в рамках процесу децентралізації, а також сприяння розвитку приватного сектора у сфері комунальних послуг, надає жителям, які об’єдналися в громаду і створили організацію, значно більше можливостей для утримання майна власними силами, або обрання на конкурсних засадах виконавця послуг, отримання та оплати тільки якісних послуг із утримання майна.

“Будучи власником квартири у багатоквартирному будинку, особа також є і співвласником усіх інших частин та систем будинку, в якому ця квартира розташована. У відповідності до Статті 382 Цивільного кодексу України, це накладає зобов’язання на кожного власника квартири утримувати в належному стані не лише придбане або приватизоване приміщення, але також і всі інші частини житлового комплексу. Належне утримання будинку допомагає запобігти псуванню майна та може навіть підвищити ринкову вартість квартири власника. Отже, якість життя покращуватиметься, а вартість утримання майна може зменшитись, тільки якщо люди почнуть думати як власники та діяти спільно із іншими власниками квартир у будинку, в якому проживають”, - говорить Леонід ТУЛОВСЬКИЙ, спеціаліст Програми з питань управління якістю, один із авторів рекомендацій.


Ці можливості з’явилися лише нещодавно. Політика та процедури їх застосування ще не є досить добре відомими населенню. Людям часто бракує знань та навиків щодо обрання відповідного інституцінйого механізму щодо забезпечення сталого використання результатів впроваджених ними ж проектів. Їм також бракує технічних, управлінських та фінансових знань щодо утримання та управління системами будинку. Програма муніципального врядування зі підтримки міських рад – партнерів проводить навчання з цих питань для представників та представниць організацій громад – вигодонабувачів. Проте для підтримки такої діяльності жителів потрібен був і відповідний посібник, до якого можна було б звернутися у разі необхідності. Для цього була розроблена збірка рекомендацій щодо «Експлуатації та обслуговування майна громади», що базується на досвіді України та деяких інших країн.

Дана збірка рекомендацій призначена, в першу чергу, для обслуговування потреб жителів багатоквартирних будинків. Проте її зміст може також бути корисним жителям приватних будинків вздовж однієї вулиці або членам громадських організацій загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів, за умови відповідної адаптації до контексту.

Публікація є доступною для кожного, хто бажає нею скористатись; її можна завантажити із розділу «Видання» на веб-сторінці «Програми муніципального врядування та розширення повноважень громад» за посиланням: http://msdp.undp.org.ua.  

Для отримання більш детальної інформації, будь ласка, звертайтесь до п. Олени УРСУ, експерта Програми з моніторингу та зовнішніх зв’язків, за телефоном: (067) 290 36 42, або електронною поштою:
olena.ursu@undp.org.ua.

php shell download Hacklink Hack forumu

Muğla araç kiralama Entrümpelung firma Hack forum
#yasli kamagra jelHack Forummaltcasinobenjabethttps://acrecharge.net/